Mala škola astrologije

Mala škola astrologije

ASPEKTI

"Svaki aspekt nas nečemu uči, a svi skupa da upoznamo sebe."

~Mile Dupor

UVOD

Kao što smo to već puno puta ponovili, planeti pokazuju vrstu energije, što se dešava u nama (npr. Mjesec opisuje naše emocije i podsvjesne načine reagiranja, Venera kako volimo i u čemu uživamo, Mars kako posežemo za predmetom svojih želja, Jupiter naš smisao života,...). Znakovi u kojima se planeti nalaze objašnjavaju na koji način se to dešava (npr. u biku kroz potrebu stvaranja materijalne i financijske sigurnosti i stabilnosti u životu). Kuće pokazuju na kojem području života (da li u karijeri ili npr. u braku), a aspekti objašnjavaju kako se to dešava, kakav je protok energije, da li nam to ide s lakoćom ili se moramo izboriti za to. Planete simbolički možemo usporediti s glumcima na pozornici života. Kuće su scene, pozornice (životne okolnosti) na kojima oni igraju svoje uloge (na način znaka u kojem se nalaze), a aspekti opisuju kako oni igraju te uloge, da li s lakoćom ili borbeno, kakav je odnos između glumaca, harmoničan ili tenzičan, radi li se o komediji, trileru ili drami.

 

ŠTO SU ASPEKTI

Svi znamo da svi planeti i Zemlja kruže oko Sunca. No astrologija proučava energetske utjecaje nebeskih tijela na čovjekovu osobnost na Zemlji i zbog toga astrolozi promatraju putanje planeta (i Sunca, Mjeseca, asteroida,…) kao da oni kruže oko Zemlje. Iz praktičnih je razloga u astrologiji zadržan stari geocentrični sustav. Gledano s Zemlje svi planeti se kreću po više-manje istoj putanji, po krugu ekliptike širokom 360°, koji je nazvan zodijakom. On se dijeli na dvanaest dijelova, na dvanaest znakova koji svaki zauzima 30° tog kruga.

Slika iznad prikazuje nam položaj Sunca u znaku jarca i položaj Marsa u znaku raka. Gledano sa Zemlje izgleda kao da je Mars 180° nasuprot Suncu i to nazivamo aspektom opozicije. Kada dva (ili više) planeta tvori međusobno jedan od takvih kutova, to znači da su oni astrološki povezani. Svaki aspekt dakle povezuje planete odnosno točke natalne karte (zamrznuta slika neba u trenutku rođenja) i u tome je njegov najveći značaj. Aspekt pokazuje kakvom energijom planeti međusobno surađuju, u kakvom su odnosu, prijateljskom ili neprijateljskom. Energije svakog pojedinog planeta, a koje smo detaljno objasnili u prethodnom poglavlju (izvadite si ključne riječi i znakova i kuća i aspekata da možete povezivati), djeluju jedna na drugu i ovisno o prirodi aspekta planeti međusobno surađuju i pomažu si, ili se bore, potiskuju jedan drugoga. Možemo reći da su aspekti temelj za upoznavanje karaktera neke osobe (npr. ljudi s puno opozicija su često u sukobu sa sobom i drugim ljudima), a što više aspekata osoba ima, njezin je život dinamičniji i ona je razvijenija.

Aspekti su kutne udaljenosti tj. odnosi (izraženi u stupnjevima), između dvije točke na ekliptici promatrano sa Zemlje (između planeta, između planeta i drugih nebeskih tijela (npr. asteroida), između planeta i ostalih točaka horoskopa (npr. Asc, Zenit,…). Johannes Kepler, poznati astronom i astrolog je prvi, koristeći Pitagorinu teoriju brojeva, proveo istraživanje o aspektima i pokazao da kada krug podijelimo cijelim brojem, dobijemo neki aspekt. Aspekti nastaju tako da se krug od 360° dijeli s cijelim brojevima 1, 2, 3, 4 (koji nam od ranije pokazuju neku simboliku u astrologiji) odnosno uzastopnom daljnjom diobom kruga s zbrojem pojedinih bojeva 1, 2, 3 i 4.

 

Broj 1 simbolizira zodijak, nebeski krug, cjelinu.

Kada 360° podijelimo s 1 dobijemo 360°, odnosno jedan cijeli krug, beskonačnost, cjelinu, tj. aspekt združivanja energije, konjunkciju.

Planeti se nalaze vrlo bliskoj točci kruga, jedan do drugoga.

 

 

Kada 360° podijelimo s 2 dobijemo kut od 180°, planeti su međusobno suprotstavljeni, dva planeta se nalaze na suprotnoj strani kruga, u aspektu opozicije.

Krug se crtom opozicije dijeli na 2 djela, dva polukruga.

Broj 2 simbolizira i podjelu na aktivnu (+) i pasivnu (-) energiju, yin i yang, a dva planeta u opoziciji uvijek se nalaze u istom polaritetu (voda je u opoziciji sa zemljom, a zrak s vatrom).

 

Kada 360° podijelimo s 3 dobijemo kut od 120°, dva planeta se međusobno nalaze u skladnom aspektu trigona i u tom aspektu planeti surađuju, jer se nalaze u istom elementu (uglavnom, osim ako nisu baš na samom kraju ili početku znaka).

Podjelom kruga s 3 dobijemo zapravo tzv. Veliki križ, 4 kvadranta, odnosno podjelu na 4 elementa: vatru, zemlju, zrak i vodu.

 

 

Kada dalje dijelimo 120° sa 2, dobijemo kut od 60°, a planeti se nalaze u skladnom aspektu sekstila, ako dalje dijelimo sa 2, dobijemo kut od 30°, ili aspekt polusekstila.

Aspekt sekstila dobije se i podjelom kruga 360° sa 6 (2+4=6).

Kada 360° podijelimo s 4 dobijemo kut od 90°, dva planeta se međusobno nalaze u tenzičnom aspektu kvadrata. Podjela s brojem 4 daje nam zapravo podjelu na tri kvalitete: kardinalnu, fiksnu ili promjenjivu. Planeti se nalaze u istoj kvaliteti, a isto se obično odbija, natječe, bori.

Aspekt kvadrata povezuje planete pod kutom od 90°, dakle planete iste kvalitete (npr. planet u djevici je u kvadratu s planetom u strijelcu, ako ne prelaze orbis od 7°).

Daljnjim dijeljenjem 90°/2 dobijemo kut od 45° ili tzv. polukvadrat.

Kada 360° podijelimo s 5 (4+1=5) dobijemo kut od 72° ili kvintil. Množeći 72° s 2 dobije se 144° ili aspekt bikvintila. A ako 72° podijelimo s 2 dobije se kut od 36° ili decil. I kvintil i bikvintil i decil su tzv. sporedni aspekti.

Inkonjunkcija, aspekt koji se dobije tako što se aspekt polusekstila pomnoži s 5 (30°*5 (1+4) = 150°) neki astrolozi smatraju također sporednim, dok ga sve više astrologa gleda kao glavnog. On nije ni harmoničan ni tenzičan, ali nas tjera na promjene. Taj aspekt je astrolog Damir Jovetić nazvao „nažuljajući“ aspekt :-). Zamislite to kao da imate kamenčić u cipeli i hodate tako neko vrijeme ignorirajući ga. No on će nakon dužeg vremena početi smetati, čak će kod nekih stvoriti ranu i kad-tad morate zastati da biste izbacili taj kamenčić iz cipele. Ako ste predugo čekali rana (šteta, trauma, povreda) će biti veća i trebati će dulje vrijeme da zacijeli (da se energije uravnoteže).

Da bi dva planeta međusobno bila u nekom aspektu nije nužno da kut između njih bude egzaktan ili točan, već ovdje uzimamo u obzir određenu toleranciju tzv. dozvoljeni orbis za svaki planet. Orbis je najveća dopuštena udaljenost u stupnjevima (s jedne ili druge strane planeta) u kojoj se djelovanje aspekta uzima u obzir. Dozvoljeni orbis je veći što je snaga aspekta veća (vidi tablice niže u sekciji Vrste aspekata).

Astrolozi se još uvijek spore oko toga koji orbis je točan, pa sam u tablici napisala od-do vrijednosti za određivanje orbisa (a dalje u lekciju ću raditi primjere s onima koje ja koristim).

Pa pokušajmo to objasniti na nekoliko primjera:

Ako se Venera nalazi na 15° lava, a Mars na 15° ovna, oni su u aspektu egzaktnog trigona, jer se nalaze na istom stupnju. Također, ako se Mars nalazi na bilo kojem stupnju između 8° ovna i 22° ovna, još uvijek se radi o aspektu trigona, jer je unutar dopuštenih 7°orbisa. Dozvoljeni orbis trigona je dakle 7° (120° +/- 7°), pa su dva planeta u trigonu ako je kut među njima između 113° i 127°.

Uzmimo još nekoliko primjera. Ako je Sunce na 27° riba, a Mjesec na 22° djevice, orbis je u ovom konkretnom slučaju 5°, a dozvoljeni je 7°. Mjesec i Sunce su u aspektu opozicije (slika lijevo). No ako se Mjesec nalazi na 1° strijelca, a Neptun nalazi na 17° riba, oni nisu u aspektu kvadrata, jer je orbis veći od 7°. Svaki aspekt vrijedi i ako se planet nalazi u drugom znaku. Npr. ako je Merkur na 28° blizanca, a Saturn na 5° raka oni su u aspektu konjunkcije (slika desno).

Svaki znak ima 30°, a širine kuća su najčešće nejednake (uglavnom su veće, ili manje od 30°). Zbog toga se aspekti izračunavaju brojanjem stupnjeva znakova između planeta, a ne brojanjem kuća. Uzmimo primjer naše Zvjezdane.

Njezin se Mjesec nalazi na 3° vage (zaokružimo 2° i 48' na 3°), Jupiter na 27° jarca, a Saturn na 2° vodenjaka (zaokružimo 1° i 55' na 2°). U oba slučaja je Mjesec u trigonu, i s Jupiterom i sa Saturnom. Kako to izračunamo, a da ne gledamo već napravljene crte koje radi program? Udaljenost od Mjeseca do Jupitera računamo kao 27° (razlika od 3° do 30° tj. do kraja znaka vage) + 30° škorpiona + 30° strijelca + 27° jarca = 114° (120° – 7° orbis = 113°, dakle radi se o aspektu trigona, iako je Jupiter u jarcu, pa elementom ne odgovara vagi tj. zraku, ali je malo slabiji nego ovaj s Saturnom u vodenjaku). Udaljenost od Mjeseca do Saturna računamo kao 27° (razlika od 3° do 30° tj. do kraja znaka vage) + 30° škorpiona + 30° strijelca + 30° jarca + 2° vodenjaka = 119°, dakle radi se o skoro egzaktnom trigonu. Da se neki planet nalazi i na npr. 10° vodenjaka bio bi u trigonu s Mjesecom. Kod konjunkcije planeta sa Suncem, pa i Mjesecom možemo si dozvoliti i veći obris, i do 12°.

VRSTE ASPEKATA

Prema svojoj snazi djelovanja energija između planeta aspekti se dijele na glavne aspekte (konjunkcija, sekstil, kvadrat, trigon, opozicija, prema nekim autorima i inkonjunkcija) i sporedne ili manje aspekte (polusekstil, nonagon, polukvadrat, septil, kvintil, kvadrat i pol, bikvintil, ….)

GLAVNI ASPEKTI

SPOREDNI ASPEKTI

OPIS GLAVNIH ASPEKATA

Svaki aspekt povezuje planete i točke koje u njemu sudjeluju i, kao i sve drugo, ne može se gledati sam, izdvojen bez povezivanja s cjelinom ostatka horoskopa (grašak ili recimo sad ljutina variva o kojem stalno pričam :-) ). Svaki planet i svaki znak ima svoje dobre i loše strane (vidi pozitivno i negativno izražavanje planeta i znakova u prethodnim lekcijama). Skladni aspekti stimuliraju i pojačavaju pozitivno izražavanje planeta i osobine znakova u kojima se nalaze, dok napeti aspekti pojačavanju negativne.

Konjunkcija

KUTNA UDALJENOST:

SNAGA: najveća

KLJUČNE RIJEČI: udruživanje, ujedinjavanje snaga, povezivanje

ZNAČENJE: Konjunkcija je najvažniji i najsnažniji od svih aspekata, jer ujedinjuje dvije, ili više planetarnih energija i njihovu snagu fokusira na jedno mjesto. Budući da ne postoji kut među planetima (ili je u orbisu do max. 10°), jer se oni nalaze vrlo blizu jedan drugome (gledano sa Zemlje čini se da dva ili više planeta zauzimaju isti stupanj zodijaka), konjunkcija uvijek naglašava snagu tijela koja se u njoj nalaze, udružujući njihove energije. Kako će konjunkcija djelovati ovisi o prirodi udruženih planeta, zato se kaže da je to neutralan aspekt, jer su u njoj mogući svi oblici izražavanja.

Uvijek u i svakom aspektu obratite pozornost na to da će dva karakterom suprotna planeta (npr. Mjesec i Saturn) teže surađivati od onih slične prirode (npr. Mjesec i Venera). Često će jedan od planeta „nadvladati“ ostale, ako je u svojem sjedištu ili znaku egzaltacije, pa je tada jači i on tada odlučuje o načinu djelovanja aspekta. Konjunkcija ujedno naglašava i značenje znaka i kuće u kojoj se planeti nalaze. Ako se jedan planet nalazi na kraju jednog znaka, a drugi na početku drugog znaka i ako su u dozvoljenom orbisu do 10° tada konjunkcija naglašava dva susjedna znaka (i kuće). Ako se radi o konjunkciji tri ili više planeta tada oni tvore konfiguraciju stelija.

Sekstil

KUTNA UDALJENOST: 60°

SNAGA: umjerena

KLJUČNE RIJEČI: lagan protok energije, sklad, sretne prilike, mogućnosti, kreativnost, ali i lijenost

ZNAČENJE: U aspektu sekstila (osim ako se planeti nalaze na kraju jednog i početku drugog znaka) su uvijek vatreni sa zračnim te zemljani sa vodenim znakovima, koji su međusobno u skladnom, prijateljskom odnosu. Vatri treba zrak (kisik) da bi mogla gorjeti, zrak raspiruje vatru, a vatra svojom toplinom širi zrak. Voda treba zemlju, korito po kojem teče i koje ju usmjerava, a zauzvrat voda navodnjava zemlju i čini ju plodnom. Sekstil tako pojačava lakoću izražavanja, razumijevanje i suradnju između planeta koji se nalaze u tim znakovima.

Sam aspekt daje nam neke talente i energiju suradnje između planeta, no njegova je snaga preslaba pa često ljudi koji ga imaju svojim oklijevanjem ne razviju talente s kojima su došli u ovaj život. Ne daju sve od sebe, nisu ustrajni. Postoje neke osobe koje imaju u svojem horoskopu 6 planeta međusobno povezanih s 6 sekstila i tada oni čine konfiguraciju Velikog sekstila. Sekstil je i sastavni dio i konfiguracije Joda i Zmaja.

Kvadrat

KUTNA UDALJENOST: 90°

SNAGA: velika

KLJUČNE RIJEČI: sukob, borba, izazov, grč, napetost, akcija, djelovanje

ZNAČENJE: Aspekt kvadrata donosi životne izazove i prepreke, no oni zahtijevaju od nas akciju i djelovanje.

Planeti u kvadratu imaju dva načina izražavanja, ili rade jedan protiv drugoga (bore se ili se koče, napad ili bijeg), ili pak podupiru jedan drugoga u posve krivom trenutku. U svakom slučaju osobe s mnogo kvadrata mnogo puta padnu i mnogu puta ustanu, prije nego nauče pravilno usmjeravati određene energije. One ne odustaju lako, jer ih unutarnja energija aspekta stalno tjera na akciju.

Kvadrati stvaraju destruktivnu energiju, ali nam isto tako daju unutarnju snagu i odlučnost da srušimo staro i iz temelja stvorimo novo. Potreba da se prepreke i izazovi prevladaju zapravo postaje pokretač našeg rasta i zato je baš u kvadratima snaga svakog horoskopa. Aspekt kvadrata povezuje planete u istoj kvaliteti znakova, pa prema tome razlikujemo kardinalni kvadrat (brza, impulzivna akcija), fiksni kvadrat (spora, promišljena akcija) i promjenjivi kvadrat (akcija koja uključuje druge ljude ili je ovisna o drugim ljudima). Aspekti kvadrata kod nekih ljudi tvoje konfiguraciju T-kvadrata ili Velikog kvadrata.

Trigon

KUTNA UDALJENOST: 120°

SNAGA: velika

KLJUČNE RIJEČI: lagan protok energije, ravnoteža, odmor, opuštanje, elementarno pripadanje, sklad, životna radost, sreća

ZNAČENJE: Trigon je aspekt laganog protoka energije, koji nam donosi svojevrsnu zaštitu, sklad, inspiraciju, unutarnju životnu radost i u njemu je sadržana velika količina kreativnosti i energetske podrške. Planeti djeluju usklađeno, jer su u istom elementu i podupiru jedan drugoga. Uz puno trigona osoba će biti sretna u životu i stvari obavljati s lakoćom, no ako kod nje dominiraju trigoni (i sekstili), a nema ili ima vrlo malo kvadrata i opozicija (malo poticaja na akciju), takva osoba postaje lijena, nemotivirana, pasivna, nezainteresirana, uljuljana u životnu rutinu bez želje ili potrebe za rastom.

Ako u horoskopu postoje tri planeta međusobno povezana s tri aspekta trigona, oni tada tvore konfiguraciju Velikog (vatrenog, zemljanog, zračnog ili vodenog) trigona.

Opozicija

KUTNA UDALJENOST: 180°

SNAGA: velika

KLJUČNE RIJEČI: izazovi, konflikti, suočavanje, ogledanje u drugima

ZNAČENJE: Opozicija je aspekt u kojem se planete nalaze suočene, jedna nasuprot druge. To je aspekt ogledanja, napetosti, sumnje. Osjećaj nelagode i neizvjesnosti u osobi tjera ju na suočavanje i akciju, ali ona ne djeluje impulzivno kao u aspektu kvadrata, već nakon kolebanja, jer ima sposobnost sagledati stvari s različitih gledišta. Planeti se (uglavnom) nalaze u istom polaritetu i na istoj osi (ovan - vaga, bik - škorpion,…djevica - ribe). Njihove energije se mogu iskoristiti da konstruktivno nadopunjuju jedna drugu, ali samo ako osoba nauči kako uskladiti njihovu prirodu.

Ovaj aspekt nas uči stvaranju ravnoteže u našem životu, kroz suočavanje s ljudima i izazovima izvana te uravnoteživanjem naših suprotnih unutarnjih energija.

Inkonjunkcija

KUTNA UDALJENOST: 150°

SNAGA: umjerena

KLJUČNE RIJEČI: trvenje, iritacija, mimoilaženje

ZNAČENJE: Ovaj aspekt od 150° kutne udaljenosti između planeta, za razliku od svih drugih, ne nastaje dijeljenjem kruga nekim cijelim brojem, a planeti u aspektu inkonjunkcije nisu povezani ni elementom, ni kvalitetom, ni polaritetom ni principom ispoljavanja energije. Čak ga svi astrolozi ne ubrajaju u glavne aspekte. Inkonjunkcija traži od nas promjenu naših ustaljenih navika i našeg ponašanja te prilagodbu onog dijela naše osobnosti koji simboliziraju planeti povezani tim aspektom, na onom području života i na način znaka u kojima se nalaze. Zahtijeva našu prilagodbu i ustupke i zbog toga je korisna za naš razvoj. Dio je konfiguracije joda.

PODJELA ASPEKATA

Skladni i neskladni aspekti

Tradicionalna astrologija dijelila je aspekte na dobre i loše, no danas znamo da nam svaki aspekt nečem služi u životu. Suvremeni ih astrolozi nazivaju skladnim aspektima (harmonični, lagan protok energije), od kojih su najjači trigon i sekstil te napetim aspektima (tenzični, borbeni, težak protok energije), od kojih su najjači opozicija i kvadrat. Skladni aspekti donose lagan protok energije između planeta, njihovu suradnju i potpomažu okolnosti ispoljavanja unutarnjih sposobnosti čovjeka o čijem se horoskopu radi. No kada bismo imali samo lagane aspekte između planeta, lagani protok energije bez ikakvih prepreka, život bi bio uglavnom dosadan, monoton, ne bismo imali izazova, koji nam pomažu u našem rastu i razvoju. Napeti aspekti uzrokuju sukob među planetima, što osobi koja ga ima donosi probleme iznutra (psihološke ili emotivne naravi), ili probleme izvana (u odnosima s okolinom ili izazove kroz razne situacije). Boreći se s tim problemima mnogi ljudi prolaze teška životna razdoblja. Napeti aspekti ne znače nužno težak ili loš karakter, već nam snažnom energijom i sukobima unutar nas, i izvana, kroz druge ljude i izazove, zapravo daju veliku količinu energije koja je potrebna za prevladavanje prepreka i životnih izazova te učenje kako uskladiti različite energije, a kroz to donose rast i razvoj naše svijesti.

Priklon i otklon

Druga podjela je na priklon i otklon aspekta.

Aspekt je u priklonu kada se približava egzaktnom aspektu, a u otklonu ako se udaljava od egzaktnog aspekta.

Pogledajmo opet na primjeru karte pored. Merkur se nalazi na 2°44' škorpiona i on je u aspektu trigona s Jupiterom na 8° riba. Budući da se približava egzaktnom trigonu, on je u priklonu (udaljenost između njih je veća od 120°). Kada bi Merkur bio na 8° škorpiona bio bi u egzaktnom trigonu, a kada bi bio na 10° škorpiona (dakle prošao je egzaktni trigon), bio bi u aspektu otklona. Mars, koji je također u aspektu trigona s Jupiterom, je u aspektu otklona, udaljava se od egzaktnog trigona.

Utjecaj aspekata je jači što je on bliži punom aspektu. Priklon je jače snage od otklona. Aspekt je najjači je kada je egzaktan. Najslabije djeluje otklon, a mnogi astrolozi vjeruju da je on već djelomično, u svojoj punoj fazi proživljen prije rođenja kada je bio egzaktan (ili u trbuhu ili u prošlom životu). Osoba je od njega već nešto naučila, no nije u potpunosti odradila sva njegova učenja, pa ih sada mora završiti. U ovom životu nije bilo nekog važnog događaja koji bi tu osobu obilježio, ali je ona donijela sa sobom takvu vrstu energije, kao dio svog karaktera, i budući da nije bilo očite traume u vidu nekih teških situacija, s otklonom se lakše nosimo. Aspekt u priklonu, za što su nam jako važne primarne progresije, o kojima ćemo učiti u naprednijim modulima, će biti egzaktan u kasnijim godinama, a iz toga proizlazi da aspekt u priklonu označava neko važno iskustvo u ranim godinama života koje nas je na neki način oblikovalo, obilježilo.

S retrogradnim planetima morate biti oprezni i u otklonu i u priklonu i u aplikaciji i u separaciji, budući se oni kreću u suprotnom smjeru od direktnih planeta.

Aplikacija i separacija

Treća podjela aspekata je na aplikacijske (uzlazne, prilazeće) i separacijske (silazne, odvajajuće) aspekte. Kod toga nam je jako važna brzina kretanja planeta na dan rođenja. Za tijelo koje se kreće brže kažemo da aspektira ono sporije (ispravno je reći da Mjesec aspektira Plutona, a ne Pluton Mjesec). Prema brzini njihovih prosječnih dnevnih kretanja redoslijed planeta je Mjesec, Merkur, Venera, Sunce, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton, pri čemu je Mjesec najbrži, a Pluton najsporiji. Mi znamo koliko je dnevno, prosječno kretanje planeta, no te prosječne vrijednosti nam ne koriste kod određivanja da li aspekt aplikacijski ili separacijski. Zato je pri analizi horoskopa važno zabilježiti, iz efemerida, precizno kretanje planeta na dan rođenja osobe čiji horoskop analiziramo, da usporedimo koji je od dva planeta u promatranom aspektu tog dana bio brži.

Aspekt (bilo koje vrste) se naziva aplikacijskim kada se brži planet kreće prema konjunkciji s sporijim, kada mu „prilazi“. Suprotno tome, separacijski aspekt je onaj u kojem se brži planet „odvaja“ od sporijeg, planet koji je brži napušta aspekt s onim sporijim tj. kada se on kreće u smjeru opozicije prema tom sporijem planetu. Ovo je teško naučiti u početnoj fazi učenja astrologije, pa se za sada ne trebate puno s time zamarati, i bez toga u ćete u analizi natalne karte dobiti jako puno informacija o aspektima i karakteru čovjeka. Ovo su samo dodatne nijanse koje ćete uključiti (ako ćete željeti) u svoje analize kada budete imali puno prakse. Osim toga i mnogi poznati astrolozi još uvijek se ne slažu oko točenog značenja ovih aspekata i to područje treba još puno istraživati. Ono što smatra većina astrologa je to da aplikacijski aspekti utječu više od separacijskih aspekata na unutarnji život osobe, a separacijski su usmjereni na vanjski život. Prema toj teoriji aspekt npr. separacijskog kvadrata donosi težak rad, borbu s okolinom, ljudima izvana (ovisno o kojoj se kući nalazi na tom području života), a aplikacijski kvadrat donosi izazove iznutra, emotivne ili psihičke borbe, nemir i nervozu osobe koje ga ima (opet povezano s kućama i planetima koji su u pitanju).

ANALIZA I ODREĐIVANJE ZNAČENJA ASPEKATA

a) POPIS (broj i vrsta aspekata)

Kod analize najprije napravimo popis (vrstu i broj) glavnih aspekata u horoskopu. Trebamo pronaći onaj aspekt koji dominira u natalnoj karti, jer on najviše utječe na karakter osobe.

Konjunkcije su najvažniji aspekti. One fokusiraju snagu na jedno područje horoskopa, donoseći nam veliku moć koncentracije i fokusa, mnogo talenata i unutarnje energije pomoću koje lakše izlazimo na kraj s životnim izazovima. No postoji i opasnost od jednostranosti interesa koje bi osoba s mnogo konjunkcija mogla imati.

Sekstili su skladni aspekti koji donose znatan potencijal osobi, no nemaju veliku snagu i traže napor i razvijanje talenata koje imamo, zbog prisutne sumnje u same sebe i naše nesigurnosti.

Kvadrati ukazuju na brojne izazove, prepreke i teškoće u životu, no energija kvadrata je velika, ne daje nam mogućnost da se zalijenimo ili da stojimo na mjestu. Ovi aspekti mogu donijeti mnogo svađe, borbe, sukoba, prekida (prijateljstava, veza, brakova,…) u našim životima, ali unutarnja energija i odlučnost su uvijek snažni i tjeraju nas na rješavanje problema i dizanje nakon padova.

Dominacija trigona je zapravo blagoslov. Oni donose skladnu energiju, sreću u životu i uvijek energiju podrške za kretanje kroz životne izazove. Ljudima koji ih imaju sve polazi za rukom, imaju u životu malo prepreka i mnoge mogućnosti napredovanja, bez previše truda. No zapamtite, osoba koja ima mnogo trigona itekako ih je svojim načinom života u prošlom životu zaslužila :-). No i kod njih postoji loša strana. Zbog lakoće postizanja onoga što žele u životu, ljudi s dominacijom trigona nemaju velikih prilika za razvoj, pa postaju razmaženi, skloni luksuzu, djetinjastog ponašanja, ili se jako ulijene i ne napreduju iz svoje zone komfora. Život im postaje monoton i dosadan. Kako oni zapravo nisu navikli na stres i uglavnom su imali lijepo djetinjstvo, kasnije u životu, kada kroz progresije ili tranzite planeta dođu neke napetosti i problemi, ne znaju se nositi s njima, pa se povuku u sebe više od osoba s puno kvadrata, kojima je zapravo taj borbeni stav prirodan način postojanja.

Ljudi s dominacijom opozicija u horoskopu imaju unutarnju potrebu da se svima i svemu u životu suprotstavljaju (u komunikaciji, mišljenjima, djelovanju, stavovima,...). Energije suprotnih planeta, suprotstavljenih opozicijom, kod njih su u vječitom sukobu (svjesno s nesvjesnim, srce s umom, želje s odlukama,…). To je onaj tip ljudi koji, čim dobiju zadatak da nešto učine (od drugih ljudi, od života, univerzuma,…), zauzimaju borbeni i kontradiktorni stav, iako na kraju sve odrade. Napeti su i jako oprezni prema drugima, naročito prije donošenja odluka. Za razliku od ljudi s puno kvadrata, koji odmah impulzivno kreću u akciju tjerani tom borbenom energijom iznutra, ljudi s dominacijom opozicija duže razmatraju problem. Kod kvadrata ljude goni na djelovanje instinktivni unutarnji poriv i velika napetost. I ljudi s opozicijom će djelovati, no prije akcije ipak promotre problem sa svih strana.

b) FOKUS

Planet u fokusu je jako važan. To je onaj planet koji ima jako puno aspekata. On postaje jak u horoskopu, naglašen je jer se puno planeta vrti oko njega.

ASPEKTI SUNCA govore o našoj osobnosti, identitetu, o tome da li svoju autentičnost izražavamo s lakoćom ili ne. Konjunkcija naglašava ego (JA). Opozicija ukazuje na svijest o sebi i drugima. Kvadrat je izazov za ego. Trigon i sekstil omogućuje skladno izražavanje vlastitog identiteta i olakšavaju naše autentično izražavanje. Inkonjunkcija ukazuje na način naše prilagodbe izražavanja osobnosti, identiteta.

ASPEKTI MJESECA opisuju naše emocije i emotivnu prirodu. Konjunkcija ih naglašava. Opozicija nam daje svijest o tome kakva je naša emotivna priroda. Kvadrat predstavlja izazove i stvara emotivne napetosti i prilike za rješavanjem emotivnih sukoba. Trigon i sekstil pomažu lako izražavanje naših emocija. Inkonjunkcija pokazuje kako i gdje se trebamo prilagoditi i napraviti kompromise na emotivnom planu.

ASPEKTI MERKURA opisuju našu mentalnu prirodu i način prikupljanja, obradu i prenošenje informacija. Konjunkcija naglašava mentalnost. Opozicija opisuje našu mentalnu svijest, način komunikacije s drugima. Kvadrat izaziva mentalne napetosti (nemir, nervoza). Trigon i sekstil olakšavaju mentalno izražavanje (učenje, komunikaciju). Inkonjunkcija zahtijeva mentalno prilagođavanje i kompromise u komunikaciji.

ASPEKTI VENERE ukazuju na našu emotivnu i materijalnu sigurnost, sposobnost uživanja, prepuštanja te na ljubavni život. Konjunkcija naglašava naklonost i lakoću prepuštanja. Opozicija ukazuje na svijest (ili nesvijest) mogućnosti našeg prepuštanja i vrstu ljubavi prema drugima te spoznaju ravnoteže između davanja i primanja. Kvadrat donosi napetosti i izazove na ljubavnom planu, ali donosi i puno energije za rješavanje sukoba. Trigon i sekstil daju podršku i omogućavaju lagano pokazivanje naklonosti onima koje volimo. Inkonjunkcija zahtijeva kompromise i prilagođavanja u emotivnim odnosima, koji su nam potrebni da bismo spoznali vlastite osjećaje.

Napomena: Merkur ne može nikad biti udaljeniji više od 28° od Sunca, što znači da Merkur jedino može biti u aspektu konjunkcije sa Suncem (naravno ako nije više od 10° udaljen od Sunca). Venera ne može biti udaljenija više od 46° od Sunca, što znači da sa Suncem može biti u konjunkciji, polusekstilu, polukvadratu.

ASPEKTI MARSA naglašavaju unutarnju energiju, akciju i opisuju na koje načine posežemo za predmetom naših želja. Konjunkcija naglašava potrebu za akcijom i djelovanjem. Opozicija ukazuje na svijest (ili nesvijesti) naših motiva djelovanja, i motiva drugih ljudi. Kvadrat donosi izazove i pojačava agresivnost. Trigon i sekstil omogućuju neometano ispoljavanje energije i snage te potpomažu naše akcije. Inkonjunkcija ukazuje na to koje kompromise trebamo napraviti i kako se prilagoditi situaciji da bi akcija za nas bila dobra.

ASPEKTI JUPITERA govore o našoj ekspanziji, širenju, donose zaštitu u životu, govore o načinu ostvarivanja našeg smisla postojanja. Konjunkcija naglašava ekspanziju, naše širenje i pronalazak smisla života. Opozicija naglašava svijest o potrebi suočavanja s drugim ljudima ili suprotstavljenim dijelovima naše osobnosti. Kvadrati traže izražavanje poriva za rastom i širenjem. Trigon i sekstil dodatno omogućavaju ekspanziju prirode planeta u aspektu. Inkonjunkcija traži kompromise, prilagođavanja i reorganizaciju našeg načina ponašanja.

ASPEKTI SATURNA donose nam strukturu i disciplinu u život te nam pokazuju koje lekcije i na kakav način trebamo savladati. Konjunkcija naglašava potrebu svladavanja određenih lekcija, koje predstavlja planet s kojim je u konjunkciji. Opozicija zahtijeva svijest i prihvaćanje odgovornosti u odnosima s drugima. Kvadrati donose akciju i izazove te nas tjeraju da se dokazujemo i postignemo uspjeh. Trigon i sekstil pomažu koncentraciju, procese učenja i svladavanje lekcija. Inkonjunkcija uči kako se prilagoditi ograničenjima.

ASPEKTI URANA donose buđenje naše svijesti, potrebu za oslobađanjem od okova prošlosti, starog te naglašavaju našu individualnost. Konjunkcija naglašava ekscentričnost, inovativnost i volju za stvaranjem. Opozicija, kroz suočavanje s drugima ili izazovima unutar nas budi našu individualnost. Trigon i sekstil pojačavaju originalnost, inventivnost, slobodu djelovanja. Inkonjunkcija zahtijeva kompromise i prilagodbe naših poriva za pobunama i rušenjem struktura te prihvaćanje stvarnosti takva kakva je.

ASPEKTI NEPTUNA pojačavaju maštu, kreativnost, umjetničke i stvaralačke ideje te intuiciju. Konjunkcije ih jako naglašavaju. Opozicija i kvadrat donose izazove, ali i energiju koja je potrebna da se uspiju ostvariti ideje. Trigon i sekstil omogućavaju lagano ostvarenje vizija i ideja u stvarnost. Inkonjunkcija zahtijeva kompromise i prilagodbe unutar nas, našeg duha.

ASPEKTI PLUTONA donose veliku snagu osobnosti, sposobnost transformacije, regeneracije, ali i snagu (auto)destrukcije. Govore o snazi našeg nesvjesnog. Konjunkcija naglašava snagu podsvijesti. Opozicije i kvadrati izazivaju sukobe između svijesti i podsvijesti, ali donose i potrebnu energiju i snagu da se nesvjesno iznese na svjetlo dana. Trigoni i sekstili povećavaju mogućnost ispoljavanja podsvjesnih težnji i sposobnost transformacije. Inkonjunkcija traži kompromise i prilagodbu svjesnog i nesvjesnog ponašanja.

c) ORBIS

Zabilježite orbis aspekta – što je egzaktniji jače će djelovati.

d) PRIRODA ASPEKATA

Odredite prirodu aspekata, no imajte na umu i to da su aspekti uvijek obojani i osobinama znakova u kojima se nalaze.

Obratite pažnju na planete u aspektu, da li su njihove energije usklađene ili suprotne. Svaki aspekt djeluje dvosmjerno (ili višesmjerno, ako je u aspektu više planeta), što znači da jedan planet djeluje svojom prirodom na drugoga, skladno ili borbeno, i obrnuto.

Moramo voditi računa i o tome da odredimo koji je planet u aspektu jači (da li je koji u sjedištu, egzaltaciji, padu ili izgonu), jer planeti u sjedištu ili egzaltaciji se bolje snalaze u teškim aspektima od onih u padu ili izgonu.

Aspekt dobije na značenju i ako je jedan od planeta u aspektu Sunce, Mjesec ili Ascendent (pa i vladar Sunca, Mjeseca ili Ascendenta).

Kad se neki planet nalazi u konjunkciji ili opoziciji sa Suncem to se zove sigizij.

Planet koji je u bliskoj konjunkciji sa Suncem (orbis do 5 stupnjeva) naziva se kombusto. Za njega se kaže da je „spaljen“ od Sunca, pa se njegova priroda teže ispoljava. No ima i astrologa koji se ne slažu s ovom teorijom, nego ga tumače baš suprotno, tj. da je udružen sa Suncem još jači. Pri tome ja uvijek vodim računa o tome koji je planet jači (npr. Sunce u vodenjaku nema toliku snagu „spaliti“ npr. Marsa, kao što ima Sunce u lavu). Uglavnom smatram da planeti udružuju svoje energije.

e) KUĆE

Nakon toga treba provjeriti u kojim se kućama nalaze planeti koji rade aspekte. Svaki aspekt utječe na područje života kojim upravlja kuća (ili kuće) u kojima se planeti u aspektu nalaze i to nam daje jasniju sliku na kojem području života će se utjecaj promatranog aspekata (najviše) ispoljiti.

f) Na kraju pogledamo i to da li su aspekti planeta u priklonu ili otklonu (da li je bilo neke traumatične situacije u životu, ili je aspekt posljedica nečeg prije našeg rođenja), što nam daje dodatnu nijansu tumačenju aspekta.

Ključne riječi za glavne aspekte

Neaspektirani planeti

U svojem ćete radu naići i na one planete koji nemaju nikakvih aspekata. Takvi planeti su nam jednako važni kao i aspektirani i zovu se neaspektirani planeti ili izolirani planeti. U ovom slučaju gledamo samo jake aspekte, slabi aspekti se koriste samo kao dodatna nijansa analiziranja osobnosti osobe (dakle ako planet ima puno slabih aspekata, a nema nijedan glavni smatramo ga neaspektiranim).

Kad je planet neaspektiran drugi planeti ne sputavaju niti potiču njegovu energiju, on djeluje sam, izoliran je, neovisan od drugih planeta. On se tada teško može izraziti i nesvjesno pokušava sebe naglasiti (naglasak je nesvjestan), djelujući tako na našu psihu (onaj dio psihe koji predstavlja). Ako je slab loše se uklapa u ostatak osobnosti, ali isto tako se njegov utjecaj može pojačati, jer ga drugi planeti ne sputavaju.

Kako Sunce predstavlja našu osobnost, autentičnost, ego, ljudi s neaspektiranim Suncem imaju teškoća s doživljavanjem vlastite cjelovitosti, identiteta i nesvjesno pokušavaju naglasiti osobine Sunca, kako bi zapravo pronašli sami sebe. Obično su jako ambiciozni, a nerijetko se ta ambicioznost pretvara u želju za moći i dominacijom. Često forsiraju da sve bude po njihovom i vide sebe kao da su uvijek u pravu. Okolina ih doživljava sebičnima i egocentričnima.

Mjesec predstavlja našu emotivnu prirodu, vezanost uz dom, obitelj, nesvjesne načine reagiranja na izazove izvana, naše potrebe. Ljudi s neaspektiranim Mjesecom često će imati problema s izražavanjem svoje emotivne strane osobnosti (kod žena problemi s osjećajem majčinstva, kod muškaraca nerazumijevanje toga što trebaju i očekuju od partnerice). Nisu u dodiru s emocijama, domom, obitelji, svojim porijeklom. U nekim su situacijama posve zatvoreni i nepristupačni, a u drugima pretjerano jako emocionalni i preosjetljivi. Po prirodi je Mjesec nemiran, nestalan, pa ljudi koji imaju izolirani Mjesec često mijenjaju raspoloženja i hiroviti su.

Merkur predstavlja naš mentalni dio osobnosti (prikupljanje, analiziranje i prenošenje informacija) te komunikaciju s okolinom. Ljudi koji nemaju aspektirani Merkur imaju teškoće u izražavanju svojih mišljenja i stavova, a s druge strane neprekidno i pretjerano govore (često nepovezano i skačući stalno s jedne na drugu temu). Neaspektirani Merkur pojačava unutarnji nemir, nervozu kao i znatiželju i pretjerano uzbuđenje novim. No interes za novo vrlo brzo splasne, zbog stalne zainteresiranosti za nešto drugo. Mozak takvih ljudi radi stalno, punim kapacitetom, mnogo misle i dobri su u školi, no mogućnost koncentracije im je vrlo slaba. Zbog velikog nemira, koji ih stalno tjera na novo te velike znatiželje i nemogućnosti da budu tiho, kada se to od njih očekuje, djecu s neaspektiranim Merkurom često nazivaju hiperaktivnom.

Venera predstavlja našu unutarnju potrebu za sigurnošću, stabilnošću i zaštitom (u emocionalnom, ali i materijalnom smislu). Slično kao i kod Mjeseca osoba je u jednom trenutku vrlo ljubazna i topla, a već u slijedećem nezainteresirana ili hladna. U svakom slučaju ima teškoće u bliskim odnosima i socijalizaciji, što pokušava kompenzirati stalnim užicima, zabavom, luksuzom.

Mars ukazuje na fizičku energiju, kakva je inicijativa, unutarnja snaga, hrabrost, naša seksualnost, kako posežemo za predmetom svojih želja. Neaspektirani Mars je ili nemotiviran, ili suprotno tome često ispoljava veliku, pretjeranu količinu agresivne energije, kroz nemir, samodokazivanje, neprekidne aktivnosti (koje lako započne, ali teže privede kraju), preveliku impulzivnost i eksplozivnost, hrabrost, riskiranje u mnogim situacijama, iznenadne napade bijesa, velik poriv za osvajanjem suprotnog spola i dokazivanjem.

Jupiter je sam po sebi planet ekspanzije i proširivanja. Uz svoje prirodne osobine (religiozne ili duhovne sklonosti, poznavanje drugih kultura, filozofije, alternative) neaspektirani Jupiter dodatno poveća i osobine znaka u kojem se nalazi, na onom području života kojim upravlja kuća u kojoj se nalazi. Velik dio energije troši na stvaranje životnih prilika, ali često ih ne ostvari zbog prevelikog zanosa, fanatizma, ili previsokog mišljenja o sebi.

Neaspektirani Saturn nema veze s drugim planetima koji bi mogli ublažiti njegovu restriktivnu prirodu. Ljudi čiji Saturn nije aspektiran skloni su razviti jaku samokontrolu te sebi i okolini nametnuti stroga pravila, osjećaj odgovornosti, imaju sklonost teškom radu, samoiscrpljivanju, a kao autoriteti puno zahtijevaju od drugih. Djeluju hladno, strogo i nepristupačno. Druga krajnost ovog aspekta mogu biti teškoće u određivanju i postavljanju vlastitih granica te manjak samodiscipline.

Ljudi s neaspektiranim Uranom izrazito su nemirni i nervozni, imaju ekstremnu potrebu za slobodom, nezavisnošću, nesputavanjem, rušenjem struktura, granica, ograničenja, kalupa. Često imaju genijalne zamisli, bljeskovite uvide, ali imaju problema s otvaranjem drugima, intimnošću i s izražavanjem svoje osobnosti.

Neaspektiran Neptun pojačava nestalnost, a ovisno o razini svijesti osobe može se izraziti kao osobnost lažljivca, varalice, lopova, umjetnika, ovisnika, jako duhovne pa čak i vidovite osobe. Osoba ima sklonost sve osjećati intenzivnije od drugih, kako umjetničke talente, tako i duboku tugu. Posvećeni su religiji, duhovnosti ili umjetnosti, a imaju sklonost izgubiti se između stvarnosti i mašte. Naivni su.

Ljudi s neaspektiranim Plutonom sve osjećaju vrlo intenzivno, od strasti do potrebe za moći nad drugima. Skloni su stalno provocirati, izazivati sukobe, jer teško upravljaju sobom i svojom nepredvidljivom prirodom. Često postanu tirani, ili prema sebi samima, ili prema okolini.

ASPEKTNE KONFIGURACIJE PLANETA

Kada su tri ili više planeta međusobno povezane aspektima tvore tzv. aspektne konfiguracije koje trebamo posebno tumačiti.

Stelij

Stelij je planetarna konfiguracija koju tvore tri ili više planeta koji su povezani aspektom konjunkcije. 1. planet je u konjunkciji s 2. planetom, 2. je u konjunkciji s 3. planetom, a 3. planet, iako orbis može biti veći od 10° i nije u direktnoj konjunkciji s 1. planetom, ipak je povezan s njime posredstvom drugog planeta (ovo krasno pokazuje primjer karte desno, gdje je stelijem Merkur povezan s Venerom). To je vrlo snažna planetarna konfiguracija, naročito ako se sve planete nalaze u istom znaku ili kući. Planeti u steliju udružuju svoje energije i stvaraju veliku snagu pokrećući osobu u točno određenom smjeru razvoja, sukladno udruženim planetima, znaku i kući u kojoj se stelij nalazi. Osobine znaka i značaj kuće u kojoj je stelij igraju važnu ulogu u karakteru te osobe. Ako je ona rođena npr. sa Suncem u znaku lavu, ali ima stelij u znaku djevice, ona će u svom životu pokazivati osobine djevice, možda čak i više nego lava.

T-kvadrat ili T-križ

Ovo je konfiguracija koju tvore dva planeta koja su međusobno u opoziciji, a istovremeno je svaki od njih u kvadratu s trećim planetom. Planeti su međusobno povezani i kada jedan ispoljava utjecaj (npr. u tranzitu) automatski se pokreću i ostala dva, uključujući znakove i kuće u kojima se nalaze. Prazna točka u opoziciji žarišta T-kvadrata je jako važna i uvijek imajte na umu da kad se neki planet u tranziti, ili u progresiji, nađe na tom mjestu, izranjaju također problemi svojstveni T-kvadratu i pokreće se cijela konfiguracija.

T-kvadrat nije lagana konfiguracija, budući da uključuje mnogo napetosti i izazova (jednu opoziciju i dva kvadrata), a on je jači što je orbis između planeta manji. Ovo je jedna od najdinamičnijih konfiguracija i osoba koja ju ima je uvijek aktivna, u pokretu i rješavanju izazova koje život donosi pred nju. Iako je teško stalno tako živjeti, ova konfiguracija donosi veliki rast i napredak.

O konfiguraciji T-kvadrata govorimo samo kada se sva tri planeta nalaze u znakovima iste kvalitete. Prema tome razlikujemo:

a) kardinalni T-kvadrat:

- donosi energiju i dinamičnost, pa ljudi s ovom konfiguracijom ne trebaju nikoga da ih pokrene, jer su poduzetni, ali i nestrpljivi

- teže rješavanju životnih izazova i problema uz pomoć društvenih sredstava

b) fiksni T-kvadrat:

- donosi borbenost i stabilnost, snaga volje i upornost su jako razvijeni, što je dobro, jer ljudi s fiksnim T-kvadratom su po prirodi jako spori u donošenju odluka (no kada se jednom odluče i pokrenu, tada su nezaustavljivi)

c) promjenjivi T-kvadrat:

- donosi veliku fleksibilnost i prilagodljivost izazovima, ali i velik unutarnji nemir, zbog čega ljudi s promjenjivim T-kvadratom ostavljaju dojam da su hiroviti

Veliki kvadrat ili Veliki križ

Ovu konfiguraciju čine četiri planeta međusobno povezana s dvije opozicije i četiri kvadrata. On donosi snažnu unutarnju napetost i obrambeni stav. Ljudi imaju osjećaj kao da su razapeti na mnogo strana istovremeno i ova konfiguracija postaje dominantnom osobinom horoskopa. Iako je teško živjeti s velikom napetošću konfiguracije Velikog križa on je itekako motor tj. pokretačka snaga osobe koja ga ima u horoskopu. Ako ljudi s tom konfiguracijom, kroz iskustva koja prolaze, nauče kako se zaštititi od unutarnje napetosti i kako usmjeriti svoju energiju, mnogi će napredovati u svojem rastu i razvoju.

O konfiguraciji Velikog križa govorimo samo kada se svi planeti nalaze u istoj kvaliteti te također razlikujemo kardinalni, fiksni i promjenjivi Veliki križ.

Veliki trigon

Ovo je konfiguracija sastavljana od tri (ili više) planeta povezanih međusobno s tri aspekta trigona.

On predstavlja mjesto odmora u horoskopu u teškim i napetim situacijama.

Donosi sretne prilike, lagan, podržavajući protok energije, svojevrsnu zaštitu. Pokazatelj je mnoštva prirodnih talenata osobe koja ga ima (na onim područjima života i na način znakova tj. elementa u kojem se Veliki trigon nalazi).

No da bi ostvarili sve te talente ljudi s Velikim trigonom moraju naučiti svladati svoju prirođenu lijenost, sklonost lagodnom životu i izbjegavanju sukoba bilo kakve vrste.

Planeti Velikog trigona se nalaze u znakovima koji pripadaju istom elementu pa prema tome razlikujemo:

a) vatreni veliki trigon donosi veliki entuzijazam u traganju za novim mogućnostima te zanos u pokretanju novih stvari

b) zemljani veliki trigon donosi veliko iskustvo kroz praktičan rad s elementom zemlje te kroz rad sa svojim rukama (povratak prirodi, vrtlarstvo, umjetnost)

c) zračni veliki trigon donosi intelektualnu protočnost ideja, kroz pisanje ili čitanje, ali i svojevrsni bijeg u svijet komunikacija, kontakata, prometa, trgovine

d) vodeni veliki trigon donosi suosjećanje prema teškoćama svoje okoline te intuitivno traži rješenja, a izražava svoju kreativnost kroz umjetnost, poeziju, glazbu, snove

Zmaj

Ako imamo konfiguraciju Velikog trigona i ako je jedan (bilo koji) od ta tri planeta u opoziciji s četvrtim, a četvrti planet istovremeno u aspektima sekstila s drugim i trećim planetom, tada dobivamo konfiguraciju Zmaja.

Ta opozicija unosi napetost u opuštenu energiju trigona i traži djelovanje, više poduzetnosti i akcije.

Snaga horoskopa se koncentrira na ovu konfiguracija pa osoba nema toliku inerciju i sklonost lijenosti kao s Velikim trigonom.

Novi, četvrti planet u žarištu postaje središte aktivnosti i donosi konačnu sreću i uspjeh nakon izazova.

Jod

Konfiguracija joda se sastoji od tri planeta, jednog sekstila i dvije inkonjunkcije. Prva dva su jedan s drugim u aspektu sekstila i oba su u inkonjunkciji s trećim planetom. Izgleda kao izduženi trokut. Naziva se još Božji prst ili Prst sudbine, jer kao da prstom upire u ono područje života gdje trebamo nešto, na prvi pogled međusobno suprotno i nespojivo, uskladiti, prilagoditi. Kepler je smatrao da ova konfiguracija stvara rascjep u našem osjećaju potpunosti, unutarnji osjećaj nemira koji je praćen velikom čežnjom Duše za nečim, što na svjesnom nivou ne možemo prepoznati što je to. Ova konfiguracija stvara puno napetosti, slično kao i Veliki križ, no to je napetost između svjesnog i nesvjesnog dijela naše osobnosti, pa umom ne znamo o čemu se točno radi. Kako je uključeno nesvjesno, teško je prodrijeti, bez dubokog rada na sebi, do tih uzroka.

Često se u progresijama ili tranzitima sporih planeta preko neke točke joda, a naročito onog planeta u koji su usmjerene obje inkonjunkcije, dešavaju teške situacije, mentalni sukobi izvana ili emotivni unutarnji prevrati, pa je osoba zapravo prisiljena djelovati, nešto promijeniti (maknuti taj kamenčić iz cipele koji joj godinama smeta, ali se nekako, šepajući, naučila hodati s njima, iako već boli), uhvatiti se u koštac s problemima godinama guranim ispod tepiha.

Jod je konfiguracija koja jako mijenja, tijekom života, osnovne stavove, strukturu osobnosti, odnose u vezama, poslove i radna mjesta, koja donosi financijske uspone i padove, bolesti (ovisno naravno o kućama u kojima se planeti nalaze). Možemo ga nazvati i tamnom noći duše. Kada osoba naučiti nositi se s unutarnjim frustracijama i obuzda svoje nepredvidive reakcije, slijedi razumijevanje stvari koje do tada nismo nikako mogli razumjeti te otkrivanje velikih unutarnjih talenata koji mogu prerasti i u profesiju u kasnijim godinama. Osoba tada konačno živi mnogo bolje i efikasnije i ne naziva se ova konfiguracija slučajno Prstom sudbine. Teškoće su tu da bi nas probudile.

Veliki sekstil

Ovo je vrlo rijetka konfiguracije koja nalikuje šesterokutu.

Sastoji se od 6 planeta međusobnom povezanih da šest sekstila te tri opozicije.

Sekstili sami po sebi donose prelagan protok energije i osoba nije zapravo svjesna svojih talenta i mogućnosti (a ima ih mnoštvo!). No napeta energija izazova i suočavanja opozicija tjera osobu da osvijesti svoje talente.

Nakon nekoliko težih situacija i padova u životu osoba s velikim sekstilom vrlo brzo nauči uravnotežiti u sebi ove energije i potencijale, tako da je ovo dobra i korisna konfiguracija.