Mala škola astrologije

Mala škola astrologije

PLANETI, 2. dio

 

Astrologija je poput kolektivnog nesvjesnog, sastoji se od simboličkih konfiguracija: planete su bogovi, simboli moći nesvjesnog.

~ Carl G. Jung

UVOD

Od samih početaka civilizacija, još u drevnom Babilonu, a kasnije u grčkoj i rimskoj kulturi,…(https://www.skola-astrologije.com/445942172) ljudi su se bavili astrologijom, ne bi li spoznali ne samo uzroke raznih događaja u svojim životima, već da bi na taj način upoznali sebe i druge. Astrologija je kolijevka mnogih drugih znanosti, pa tako i psihologije. Prvi i pravi smisao astrologije je učenje o duši, a uloga astrologa je pronalaženje energetskog obrasca osobe po kojem ona doživljava svijet oko sebe i reagira na promjene, izazove, opasne ili lijepe trenutke u životu, kao i razumijevanje psihičkih sila odnosno utjecaja planeta na život te osobe. Ne postoje dvije iste natalne karte niti dvije iste osobe na svijetu. Svaki planet ima svoju energiju, svoju vlastitu prirodu, narav, a svi zajedno otkrivaju uzrok individualnosti karaktera pojedinca.

U prošloj smo lekciji naučili osnovne pojmove vezane uz planete, a danas ćemo ponoviti kojim znakovima oni upravljaju, gdje se osjećaju dobro, a gdje loše te naučiti njihovo osnovno značenje u natalnoj karti, kako simbolički, svojim arhetipom, utječu na naše živote. Naučiti ćemo osnovne karakteristike svakog pojedinog planeta, a daljnjim učenjem (kroz naprednije module), svojom praksom kao i razvijanjem intuicije detaljnije ćete, postupno, stjecati sve više znanja o veličanstvenosti planeta i njihovom ogromnom utjecaju na našu psihu i naše živote (kako je u nama, tako je oko nas; kako na nebu tako i na zemlji; makrokozmos u mikrokozmosu). Nema smisla u učenju činjenica napamet, svatko od nas je jedinstvena osoba i ima svoj pogled na život oko sebe, nema dvije iste osobe, tako da se astrologija najbolje može naučiti kroz duboku iskrenu introspekciju i povezivanje toga kako se simbolika arhetipova (kao dobrih, tako i onih loših) ispoljava u našim osobnostima. Budite autentični u svemu što radite, pa tako i u učenju astrologije. Istražujte, učite povezivati planete, znakove, kuće i aspekte natalne karte (koji su tema naše iduće lekcije) na svojim kartama i kartama bliskih ljudi, razvijajući tako svoju intuiciju, spoznaje i znanje.

SUNCE

Kuća koja mu pripada: 5.

Domicil: lav

Egzaltacija: ovan

Boja: zlatna, narančasta, žuta

Dan u tjednu: nedjelja

Ciklus: 365 dana (oko mjesec dana u jednom znaku)

Izražavanje: Ja jesam

Značenje (ključne riječi): izvor svjetla i života, toplina, autentičnost, Ja, ego, aktivni princip, muški princip (otac, suprug), zdravlje, samopouzdanje, životna energija, životna snaga, vitalnost, moć, identitet, individualnost, dan, logika

Dio tijela kojim upravlja: srce, leđa, kralježnica, oko (desno kod muškarca, lijevo kod žene), genetsko nasljeđe

Arhetip: Otac (Stvoritelj, Nebo, tata), Apolon, Svjetlo, Junak, Heroj, Život

Pozitivno izražavanje: velika energija, vitalnost, dobro zdravlje, velikodušnost, toplina, hrabrost, dostojanstvenost, pouzdanost, lojalnost, čvrst karakter, poriv za autentičnim izražavanjem

Negativno izražavanje: nesigurnost, potreba za stalnom pozornošću, nedostatak samopouzdanja, kolebljiv identitet, slaba vitalnost i zdravlje, lijenost, tvrdoglavost, bahatost, arogancija, egocentričnost, sebičnost, diktatorsko ponašanje

Simbol Sunca je krug s točkom u svojem središtu. Krug simbolizira beskonačnost (nema svoj početak ni kraj), duh, svjetlo, cjelinu. Točka u sredini, središte kruga, simbolizira sjeme života, Svijest, iz koje se sve rađa i u koju se sve vraća. Kao što Zemlja prolazi četiri godišnja doba u svom putu oko Sunca, tako i mi prolazimo u svojem životu četiri životne dobi: djetinjstvo, mladost, zrelost i starost. U proljeće našeg života sadimo sjeme svog Bića i bujamo, u našem ljetu cvjetamo i rastemo, u jeseni ubiremo plodove koje smo u djetinjstvu zasadili i u mladosti njegovali, a da li će oni biti veliki i zdravi, ili pak osušeni i oštećeni ovisi najviše o tome čime su se mladice hranile i zalijevale i koliko smo korova usput odstranili. U zimi našeg života spremamo se na odmor, a kakva će biti naša starost ovisi samo o kvaliteti plodova koje smo uspjeli ubrati. I tako slijedeći cikluse beskonačnosti, ponovno se rađamo i umiremo, a svaki je život novi pokušaj uspješne žetve plodova Ljubavi.

Sunce predstavlja naše svjesne psihološke namjere, naše pravo i istinsko biće (autentičnost), ono najbolje u što u ovom životu trebamo izrasti. Govori nam o viziji naše najbolje verzije sebe, koju je naša duša imala kada se odlučila inkarnirati na Zemlji. Opisuje našu unutarnju životnu energiju i sposobnost da kao pojedinci ostavimo trag, izrazimo kreativnost i dobijemo priznanje od drugih. Opisuje naš ego, našu sliku o sebi, razinu samopoštovanja te razinu naše vitalne energije. Predstavlja oca kao uzor za samoprojekciju i postignuće. Ako ste žena Sunce opisuje muški dio vaše osobnosti s kojim ćete se najlakše susretati kroz važne muškarce u vašem životu koji će vas privlačiti. Kuća u kojoj se nalazi u horoskopu pokazuje područje života gdje prirodno isijavamo energiju i gdje se najbolje osjećamo, na način znaka u kojem se nalazi.

Jak položaj Sunca (lav, ovan, strijelac) može ojačati slabosti ostatka horoskopa, a slab položaj otežava ostvarenje životnih ciljeva (kada je napadnuto tenzičnim aspektima, kada nema aspekata s drugim planetima („usamljeno je i napušteno“ od ostatka horoskopa) te ako se nalazi u mjestu pada (vaga) ili izgona (vodenjak). No upamtite, čak i kada se čini da je Sunce jako slabo, ono nikad ne može biti potpuno bespomoćno, jer Sunce je uvijek izvor svjetlosti i topline našeg Bića.

Tumačenje položaja Sunca u znaku i kući treba uvijek povezivati i sa:

1. svim aspektima Sunca

2. kućom kojom vlada lav

3. kućom, znakom i aspektima planeta koji upravlja znakom u kojem se Sunce natalno nalazi (npr. ako je naše Sunce u djevici, gledamo kuću i znak u kojima se nalazi Merkur, dispozitor Sunca te kakve aspekte Merkur radi sa Suncem, ali i s ostalim planetima)

4. kućom, znakom i aspektima planeta koji prirodno upravlja kućom u kojoj se Sunce nalazi (npr. ako se naše Sunce nalazi u 9. kući, gledamo kuću i znak u kojima se nalazi Jupiter, prirodni vladar 9. kuće te kakve aspekte Jupiter radi sa Suncem, ali i s ostalim planetima)

MJESEC

Kuća koja mu pripada: 4.

Domicil: rak

Egzaltacija: bik

Boja: srebrna, bijela, golublje siva

Dan u tjednu: ponedjeljak

Ciklus: 28-29 dana (oko 2,5 dana u jednom znaku)

Izražavanje: Ja osjećam (odgovaram instinktivno na vanjske podražaje)

Značenje (ključne riječi): emocije, potrebe, reakcije, navike, senzitivnost, pasivni princip, ženski princip (majka, žena), trudnoća, majčinski instinkti, njegovanje, pripadanje, unutarnje dijete, nesvjesno, snovi, noć, intuicija, instinkt, reagiranje, zatvaranje, raspoloženje, emotivni usponi i padovi

Dio tijela kojim upravlja: grudi, trbuh, maternica, lijevo oko kod muškarca, desno kod žene, voda (tekućine) u organizmu

Arhetip: Majka (Zemlja, Marija, mama), Njegovateljica, Nesvjesno, Kraljica noći

Pozitivno izražavanje: osjećajnost, brižnost, intuicija, potreba za zaštitom i njegovanjem drugih, inspiracija, intuicija, maštovitost, vizionarski duh

Negativno izražavanje: promjenjivost, nestalnost, ćudljivost, prevelika osjetljivost i ranjivost, autodestrukcija, posesivnost

Simbol Mjeseca je polukrug koji simbolizira dušu, naše emocije.

Mjesec je simbol ženske energije, ženskog principa, pa ga osobno više volim zvati ženskim imenom, Luna.

Za razliku od Sunca koje vlada našom svjetlošću i sviješću, dnevnim svijetom, Luna se odražava na naš noćni svijet, na snove i na sva područja našeg nesvjesnog (sve ono što je u nama tamno, sakriveno, nejasno, našu sjenu).

Budući da nema svoj izvor svjetlosti, već odražava Sunčevu, u svojim fazama stalno prikazuje svoj drugačiji oblik koji je osvijetljen ili „skriven“, pa je stoga njezina priroda nestalna i promjenjiva. Utječe na naše osjećaje, navike, potrebe, raspoloženja.

Luna opisuje našu žensku energiju, ženski dio naše osobnosti, naše emocije. Predstavlja vezanost za prošlost, instinktivno reagiranje na promjene u životu i na nova iskustva, opisuje kakve su naše nesvjesne potrebe, vrstu energije kojom se prilagođavamo životnom tijeku. Opisuje naš doživljaj majke i njezin odnos prema nama, onaj prvi emotivni kontakt koji smo doživjeli, a s time vezano kasnije u životu sve naše naučene obrasce reagiranja i ponašanja (vrlo često nesvjesnog i automatskog) u emotivnim vezama. Sve što nosimo kroz život rezultat je toga kako smo se emotivno razvili kao djeca, u prvih sedam godina našeg života. Ako ste muškarac Luna opisuje ženski dio vaše osobnosti s kojim ćete se najlakše susretati kroz važne žene u vašem životu koje će vas privlačiti.

Naglašen Mjesec (bik, rak i ribe) u horoskopu ukazuje na veliku senzitivnost i vezanost uz prošlost, dom, obitelj. Osobe s loše pozicioniranim (jarac, škorpion) te loše aspektiranim Mjesecom pretjerano su osjetljive, pa čak i morbidne.

Tumačenje položaja Mjeseca u znaku i kući treba uvijek povezivati i sa:

1. svim aspektima Mjeseca

2. kućom kojom vlada rak

3. kućom, znakom i aspektima planeta koji upravlja znakom u kojem se Mjesec natalno nalazi (npr. ako je naš Mjesec u jarcu, gledamo kuću i znak u kojima se nalazi Saturn, dispozitor Mjeseca te kakve aspekte Saturn radi s Mjesecom, ali i s ostalim planetima)

4. kućom, znakom i aspektima planeta koji prirodno upravlja kućom u kojoj se natalno Mjesec nalazi (npr. ako se naš Mjesec nalazi u 5. kući, gledamo kuću i znak u kojima se nalazi Sunce, prirodni vladar 5. kuće te kakve aspekte Sunce radi s Mjesecom, ali i s ostalim planetima)

MERKUR

Kuća koja mu pripada: 3. i 6.

Domicil: blizanci i djevica

Egzaltacija: djevica (suvremeni astrolozi kažu vodenjak)

Boja: žuta, siva

Dan u tjednu: srijeda

Ciklus: 88 dana (14-30 dana u jednom znaku)

Izražavanje: Ja mislim, govorim, učim, komuniciram

Značenje (ključne riječi): mental, um, svijest, radoznalost, prenošenje poruka, komunikacija, elokvencija, razumijevanje, inteligencija, razmišljanje, učenje, rano obrazovanje, književnost, pisanje, spretnost, analitičnost, usmjerenost na detalje, fizičko i mentalno zdravlje, kretanje

Dio tijela kojim upravlja: ruke, pluća, živčani sustav (protok nervne energije)

Arhetip: Glasnik Bogova, Trgovac, Dijete, Pripovjedač, Pisac, Prevarant, Dvorska Luda, Mađioničar

Pozitivno izražavanje: komunikativnost, inteligencija, radoznalost, prilagodljivost, brzina, dar za lijepo (pismeno ili usmeno) izražavanje i književnost

Negativno izražavanje: neodlučnost, nesigurnost, pretjerano pričanje, bučnost, lakovjernost, distrakcija

Simbol Merkura objedinjuje krug (beskonačnost, duh), polukrug (dušu) i križ, koji predstavlja materijalni svijet.

Sunce predstavlja tijelo, život, Mjesec ono u tijelu, dušu, emocije, a Merkur razum i svijest, moć razlučivanja između dobrog i zla u materijalnom svijetu. On na neki način povezuje fizički i duhovni svijet, svijest i podsvijest. Uči nas o tome tko smo, odakle smo došli i kamo idemo. Naša misao (riječ) je kreator našeg života. Način našeg razmišljanja stvara naše emocije, a one kreiraju našu realnost („U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.“).

Merkur opisuje naš način komunikacije s okolinom, način na koji učimo, prikupljamo informacije te kako ih dalje koristimo i prenosimo.

Vlada svim područjima komunikacija i informiranja, od razgovora i govorništva, preko knjiženosti i pisanja do telefonije i (multi)medija. Njegovi aspekti su mentalni, položaj Merkura govori kako i o čemu razmišljamo, kako učimo, predstavlja naš intelekt, svijest, način na koji se izražavamo. Naš um. On vlada našim mislima, onime što jesmo i nismo izgovorili, pa je prema tome i Bog manifestiranja. Ovisno o položaju u horoskopu, može biti pritajen ili provokativan, otvoren ili zatvoren, istinoljubiv ili lažljiv, cendrav ili duhovit. On vlada i našom maštom, upravlja našim rukama, a budući da je izuzetno spretan i brz Merkur može biti jednako dobar čarobnjak, iluzionist, mađioničar kao i lažljivac, lopov, prevarant.

Najmanji, najbrži i najbliži je planet Suncu (i najlukaviji). Ne može biti udaljeniji više od 28° od Sunca, pa se nalazi ili u istom znaku kao i Sunce, ili znaku koji prethodi ili slijedi onaj znak u kojem je Sunce (ako je vaše Sunce npr. u vodenjaku, Merkur vam je u jarcu, vodenjaku, ili ribama). On je i najpodložniji utjecaju drugih planeta, vrlo lako kanalizira njihove osobnosti. Ako je loše smješten (strijelac, ribe, lav) ili loše aspektiran usporava tijek misli i donosi probleme s učenjem, ili u komunikaciji. Ako je jak (blizanci, djevica, vodenjak) osoba je stalno u mentalu, neprekidno razmišlja analizira, priča. Osobu s naglašenim Merkurom možete prepoznati po stalnoj gestikulaciji, neprekidnom govoru kao i nemiru kojim zrači. Zbog njegove veličine i brzine kretanja često ga povezuju s djecom i mladim ljudima.

Njegov ciklus povratka na natalno mjesto je oko 88 dana. Oko 3-7 puta godišnje kreće se retrogradno u trajanju svaki put oko 21 dan pa se zbog toga ponekad nađe ispred, a ponekad iza Sunca. Svih dvanaest znakova zodijaka prođe za otprilike godinu dana prateći Sunce (nikad udaljeniji više od 28° od Sunca), a ovisno da li je retrogradan ili ne, u svakom znaku provede između 14 i 30 dana.

Tumačenje položaja Merkura u znaku i kući treba uvijek povezivati i sa:

1. svim aspektima Merkura

2. kućama koje počinju u blizancima ili djevici

3. kućom, znakom i aspektima planeta koji upravlja znakom u kojem se Merkur natalno nalazi (npr. ako je naš Merkur u raku, gledamo kuću i znak u kojima se nalazi Mjesec, dispozitor Merkura te kakve aspekte Mjesec radi s Merkurom, ali i s ostalim planetima)

4. kućom, znakom i aspektima planeta koji prirodno upravlja kućom u kojoj se Merkur nalazi (npr. ako se naš Merkur nalazi u 1. kući, gledamo kuću i znak u kojima se nalazi Mars, prirodni vladar 1. kuće te kakve aspekte Mars radi s Merkurom, ali i s ostalim planetima)

VENERA

Kuća koja joj pripada: 2. i 7.

Domicil: bik i vaga

Egzaltacija: ribe

Boja: zelena, bijela

Dan u tjednu: petak

Ciklus: 225 dana (23 – 60 dana u jednom znaku)

Izražavanje: Ja volim, uživam

Značenje (ključne riječi): ljubav, ljepota, senzualnost, strast, žudnja, užitak, zanos, smisao za lijepo, umjetnost, glazbu i gastronomiju, hedonizam, tjelesno, partnerski odnosi, vjenčanja, brak, svi oni koje volimo, bliski prijatelji, ljepota, koža, obline, miroljubivost, sklad, društvenost, diplomacija, lijenost, fizičke potrebe, materijalno, Mala sreća

Dio tijela kojim upravlja: grlo, glasnice, obrazi, jajnici, bubrezi

Arhetip: Afrodita, Božica ljubavi, Ljubav, Ljubavnik, Princeza, Dama, Umjetnik

Pozitivno izražavanje: druželjubivost, miroljubivost, harmonija, naklonost, šarmantnost, profinjenost, kreativnost, osjećajnost, voljenje, flertovanje, zaljubljivanje, šarmiranje, uljepšavanje

Negativno izražavanje: lijenost, neodlučnost, nepraktičnost, posesivnost, ljubomora, snobizam

Simbol Venere objedinjuje krug i križ, simbolizira duh u materiji (materijalne težnje). Ona vlada senzualnošću i svim materijalnim, zemljanim užicima koje otkrivamo svim svojim osjetilima (čulom dodira, vida, sluha, mirisa, okusa) i njezin tjelesni princip suprotan je Merkurovom mentalnom pristupu životu.

Ona radije udovoljava svim svojim fizičkim potrebama, nego da analizira i raščlanjuje njihove uzroke, naročito u ženskom znaku bika. U muškom znaku vage upravlja partnerskim odnosima i ujedinjenjima svih vrsta, posjeduje potrebne vještine za izgradnju dobrih odnosa i uspješne veze, kao što su težnja kompromisima te potreba za skladom, mirom, harmonijom (naravno, ako je dobro pozicionirana i nije izranjavana teškim aspektima).

Venera, Božica ljepote i ljubavi pripada ženskom principu, ukazuje u astrologiji na emotivni aspekt naše osobnosti, predstavlja način izražavanja nježnosti, pažnje, osjećaja, žudnje. Vlada svijetom ljubavi, užitaka svih vrsta i strašću. Njezin položaj u natalnoj karti govori kako se odnosimo prema drugim ljudima, o načinu davanja i primanja ljubavi, osjećaja, putenih zadovoljstava. U ženskom horoskopu pokazuje način na koji se žena daje u ljubavi i seksu, a u muškom horoskopu pokazuje koji tip žene je muškarcu fizički privlačan (a putem kojeg dolazi u dodir sa ženskim aspektom svojeg bića). Venera vlada i materijalnim sredstvima i novcem te vrijednostima i govori o sposobnosti primanja i materijaliziranja onoga što želimo u životu, kako dolazimo do novca te kako i gdje ga trošimo. Ljudi sa snažnom Venerom su dobri ljubavnici te imaju razvijen smisao za lijepo, umjetnost, glazbu ili gastronomiju. Hedonisti su u svakom smislu te riječi. Oni s loše položenom Venerom postaju lijeni, nezainteresirani, s prevelikom težnjom zadovoljenju samo svojih želja (use, nase i poda se).

Venera je, slično kao i Merkur, uvijek blizu Sunca. Njezina udaljenost od Sunca ne može biti više od 48° (astrološki se nalazi u znaku u kojem vam je Sunce ili u jednom od dva susjedna znaka ispred ili iza znaka Sunca: ako imate Sunce u ovnu, vaša se Venera nalazi u ovnu ili ribama, eventualno vodenjaku te u biku ili blizancima) pa nju nabolje vidimo pred zoru (Jutarnja zvijezda) ili neposredno nakon zalaska Sunca (Večernja zvijezda). Sve znakove zodijaka prođe za jednu godinu, a kako i ona ima cikluse retrogradnih kretanja, u svakom znaku ostaje od 23 do cca 60 dana. Njezin ciklus povratka na natalno mjesto je oko 225 dana.

Tumačenje položaja Venere u znaku i kući treba uvijek povezivati i sa:

1. svim aspektima Venere

2. kućama koje počinju u biku ili vagi

3. kućom, znakom i aspektima planeta koji upravlja znakom u kojem se Venera natalno nalazi (npr. ako je Venera u lavu, gledamo kuću i znak u kojima se nalazi Sunce, dispozitor Venere te kakve aspekte Sunce radi s Venerom, ali i s ostalim planetima)

4. kućom, znakom i aspektima planeta koji prirodno upravlja kućom u kojoj se Venera nalazi (npr. ako se Venera nalazi u 8. kući, gledamo kuću i znak u kojima se nalaze Pluton i Mars, prirodni vladari 8. kuće te kakve aspekte Pluton i Mars rade međusobno, s Venerom, ali i s ostalim planetima)

MARS

Kuća koja mu pripada: 1. i 8.

Domicil: ovan i škorpion

Egzaltacija: jarac

Boja: crvena

Dan u tjednu: utorak

Ciklus: 23 mjeseca (prosječno 50, 60 dana u jednom znaku)

Izražavanje: Ja djelujem, poduzimam akciju

 

Značenje (ključne riječi): fizička energija, inicijativa, snaga, borba, hrabrost, impuls, želja, muškost, seksualnost, mesari, vojnici, ratnici, sportaši, kirurzi, upala, povreda, rana, Mala kob

Dio tijela kojim upravlja: glava, mišići, crvena krvna zrnca, sve infekcije i upale

Arhetip: Ares, Ratnik, Vitez, Spasilac, Pionir, Pobjednik, Vođa

Pozitivno izražavanje: takmičarski duh, istraživački duh, ponos, impulzivnost, borbenost, strastvenost, inicijativa, samouvjerenost, poduzetnost, sposobnost stvaranja

Negativno izražavanje: primitivni, animalni nagoni, želja za moći, ljubomora, sebičnost, posesivnost, bijes, agresivnost, grubost, nasilje, sposobnost razaranja

Simbol Marsa predstavlja koplje, strijelu materijalne energije odapete iz našeg duha.

Opisuje našu animalnu prirodu, naše želje, snagu, borbenu i seksualnu energiju, našu akciju za koju je potreban energetski poticaj, naboj, pa je stoga ovaj crveni planet i dobio ime po Bogu rata.

O njegovom položaju u natalnoj karti ovisi da li ćemo tu energiju rasipati za svoje sebične ciljeve i dokazivanje naše animalne prirode, ili ćemo ju koristiti za dobrobit sebe, drugih i svega stvorenog.

Dobro položen Mars pojačava srčanost, hrabrost, istraživački duh, snagu volje, ponos, ne boji se zauzeti kako za sebe, tako i za slabije i one koje voli.

Loše pozicioniran ili aspektiran je sklon sebičnosti, dominaciji, agresivnosti i ispadima bijesa, pa i nasilnosti. No, iako je loše pozicioniran, to nam nije izgovor da budemo zločesti, imamo uvijek slobodnu volju i moć odabira da li ćemo njegovu borbenu energiju koristiti za razaranje i ratove protiv drugih, ili za stvaranje i borbu protiv vlastitih slabosti.

Položaj Marsa pokazuje kakvi tipovi iskustva i načini aktivnosti potiču našu fizičku energiju, na kojem se životnom području ona najviše troši, na koji način, i s kakvom se energijom dokazujemo te kako reagiramo u slučaju opasnosti. Znak u kojem je Mars u ženskom horoskopu pokazuje tip muškarca koji je ženi fizički privlačan (zapravo njezin muški dio energije s kojim najlakše dolazi u kontakt u odnosima sa suprotnim spolom), a u muškom horoskopu način na koji se dokazuje kao muškarac prema ženi koja ga fizički privlači. Za razliku od Venere koja opisuje našu seksualnost u smislu ljubavi i užitka, Mars više opisuje naše (animalne) seksualne porive, nagone, s kojima smo, ovisno o razini svijesti (ne)naučili upravljati. I dok je Venera blaga, ljubavna, Mars je brz, žestok, borben. Upravo stoga upravlja i svim vrstama noževa, kao i svima koji ih u svojem poslu koriste na bilo koji način, od ratnika, kirurga do mesara. Isto tako simbolizira i sva uniformirana zanimanja, policajce, vojnike, pa i mehaničare, a zbog velike energije i sportaše. Sve znakove zodijaka prođe otprilike za dvije godine.

Tumačenje položaja Marsa u znaku i kući treba uvijek povezivati i sa:

1. svim aspektima Marsa

2. kućama koje počinju u ovnu ili škorpionu

3. kućom, znakom i aspektima planeta koji upravlja znakom u kojem se Mars natalno nalazi (npr. ako je naš Mars u ribama, gledamo kuću i znak u kojima se nalaze Neptun i Jupiter, te kakve aspekte oni rade međusobno, s Marsom, ali i s ostalim planetima)

4. kućom, znakom i aspektima planeta koji prirodno upravlja kućom u kojoj se Mars nalazi (npr. ako se naš Mars nalazi u 6. kući, gledamo kuću i znak u kojima se nalazi Merkur, prirodni vladar 6. kuće te kakve aspekte Mars radi s Merkurom, ali i s ostalim planetima)

JUPITER

Kuća koja mu pripada: 9. i 12.

Domicil: strijelac i ribe

Egzaltacija: rak

Boja: ljubičasta, kraljevsko plava

Dan u tjednu: četvrtak

Ciklus: 12 godina (oko godinu dana u jednom znaku) 

Izražavanje: Ja učim, otvaram se, širim se, duhovno rastem

Značenje (ključne riječi): rast, širenje, ekspanzija, entuzijazam, optimizam, sreća, zaštita, priroda, inozemstvo, putovanja, druge kulture, strani jezici, avantura, pustolovina, visoko obrazovanje, filozofija, religija, duhovnost, Velika sreća

Dio tijela kojim upravlja: jetra, bedra, gušterača, debljina (širenje)

Arhetip: Zeus, Vrhovni bog, Učitelj, Guru, Mistik, Stranac, Avanturista, Lutalica, Akademik, Filozof, Svećenik

Pozitivno izražavanje: optimizam, vjernost, velikodušnost, pouzdanost, popularnost, uspješnost, poštenje, duhovnost, dostojanstvenost, ambicioznost, radoznalost, društvenost, avanturistički duh

Negativno izražavanje: licemjerje, neiskrenost, nevjernost, nestalnost, bahatost, nekontrolirano širenje, rastrošnost, neodgovornost, častohleplje, raskošnost, iznad drugih (sve najbolje zna), prevelik avanturistički duh koji ne mari za granice, prenapuhanost, vjerski fanatizam

Simbol Jupitera je znak duše (polukrug) smještan iznad križa materije i simbolizira čovjekovu potrebu spoznaje božanskog te božanskog iskušavanja kroz ljudsko.

Jupiter je najveći planet našeg sustava, a neki ga još smatraju, zbog njegovog jakog energetskog zračenja, zvijezdom u nastajanju. Simbolizira širenje i rast te pokazuje kakve vrste iskustva i kakve aktivnosti izražavaju našu unutarnju vjeru i samopouzdanje. Pokazuje i naš smisao života, čemu težimo i u što vjerujemo. Tamo gdje se nalazi u natalnoj karti tamo rado provodimo svoje vrijeme i imamo sreću na tom području života, njegovu zaštitu. Povezuje se i s duhovnošću, alternativom, religijom, filozofijom, drugim kulturama, inozemstvom i dalekim putovanjima, visokim obrazovanjem, slobodom, prirodom i konjima. 

Zašto konjima? Zato jer ljudi s jakim Jupiterom poput kentaura, koji je pola čovjek, a pola konj, neizmjerno vole slobodu i razapinju strelicu svoje znatiželje u Visine tražeći tamo gore neki dublji smisao postojanja, za kojeg intuitivno znaju da postoji.

Kao vrhovnog boga karakterizira ga veličina i snaga, po prirodi je sklon sve što dotakne proširiti, pa to ne mora uvijek biti dobro. Npr. ako je u aspektu s nekim loše aspektiranim planetima, može proširiti i utjecaj takvog aspekta ili planetarne konfiguracije. Ili još jedan primjer, kako Venera upravlja masnim tkivom, ako je u aspektu s Venerom, naročito trigonom, on će povećati rast masnog tkiva, debljanje,..

Dvanaest godina traje njegov put zodijakom, tako da je u svakom znaku oko jednu godinu (ovisno naravno o njegovoj retrogradnosti te godine). Svakih 12 godina, uslijed svojeg planetarnog povratka na mjesto gdje je bio u trenutku rođenja, završava jedna i počinje nova faza našeg života, rasta. No o tome više kada ćemo učiti o tranzitima.

Tumačenje položaja Jupitera u znaku i kući treba uvijek povezivati i sa:

1. svim aspektima Jupitera

2. kućom koja počinju u strijelcu (i ribama)

3. kućom, znakom i aspektima planeta koji upravlja znakom u kojem se Jupiter natalno nalazi (npr. ako je Jupiter u našem natalu u raku, gledamo kuću i znak u kojima se nalazi Mjesec, vladar raka, te kakve aspekte Jupiter radi s Mjesecom, ali i s ostalim planetima)

4. kućom, znakom i aspektima planeta koji prirodno upravlja kućom u kojoj se Mars nalazi (npr. ako se naš Jupiter nalazi u 3. kući, gledamo kuću i znak u kojima se nalazi Merkur, prirodni vladar 3. kuće te kakve aspekte Jupiter radi s Merkurom, ali i s ostalim planetima)

SATURN

Kuća koja mu pripada: 10. i 11. 

Domicil: jarac i vodenjak

Egzaltacija: vaga

Boja: crna, tamno smeđa, tamno siva

Dan u tjednu: subota

Ciklus: 29,5 godina (oko 2,5 godine u jednom znaku)

Izražavanje: Ozbiljno radim i učim, ali i discipliniram

Značenje (ključne riječi): okvir, vrijeme, kontrola, učitelj, disciplina, ambicija, ograničenja, granice, restrikcije, lekcije, odrastanje, tradicija, preuzimanje odgovornosti, mudrost, zrelost, autoriteti, karma, strah, starost, štedljivost, oprez, tuga, Velika kob

Dio tijela kojim upravlja: koljena, zubi, kosti, zglobovi, kralježnica, žuč, kronične bolesti

Arhetip: Kronos, Bog vremena, Učitelj, Mudrac, Starac, Asket, Sudac

Pozitivno izražavanje: odgovornost, praktičnost, skromnost, mudrost, dosljednost, uljudnost, radišnost, ambicioznost, strpljivost, izdržljivost, samodisciplina, stabilnost, ponos, poštenje, tradicionalnost, promišljenost, točnost, trajnost, odmjerenost

Negativno izražavanje: tuga, melankolija, depresija, pesimizam, zatvorenost, hladnoća, krutost, veliki strahovi i blokade

Simbol Saturna je suprotan simbolu Jupitera, znak duše smješten na dnu križa materije, što govori o njegovoj pravoj prirodi. Prolazeći križ života (lekcije koje svi moramo svladati), kroz odricanja, bol i tugu dolazimo ponizni do istinskih vrijednosti naše čiste duše, božanske iskre u nama.

Saturn u natalnoj karti ukazuje na oblike izražavanja gdje smo suzdržani, gdje postoje nekakve kočnice, strahovi, gdje je naša energija sputana ili ograničena. Na tom životnom području nailazimo na poteškoće, jer se ili s jedne strane bojimo i zatvaramo ili s druge strane pokušavamo svim silama izraziti tu energiju, pa tako nesvjesno zapravo sputavamo njezin prirodni tijek. Na onom području života kojim upravlja kuća u kojoj se nalazi postoji nesigurnost, strahovi, problemi, blokade, ali i težnja da se oni nadvladaju.

Još se naziva i Gospodarom karme. Kuća u kojoj se nalazi upućuje na životno područje koje nam je karmički vrlo važno, gdje trebamo riješiti dugove, uravnotežiti energije iz prošlih života. On simbolizira tamni dio nas, onu našu sjenu, s kojim se moramo suočiti, ali je ujedno i mudri učitelj čije lekcije trebamo da bismo se oslobodili okova karme i prošlosti, oprostili i narasli.

Tradicionalni astrolozi ga nazivaju malefikom, (tzv. Velika kob). Za mene on je blagoslov duhovnog razvoja, strog, ali pravedan učitelj. Opiremo li se njegovim učenjima postaje bolno i teško, no suočavajući se s njegovim zahtjevima i lekcijama koje stavlja ispred nas, mi rastemo, i jednog dana ćemo spoznati da smo upravo na tom području života kojim vlada u našem horoskopu, kroz najveće teškoće, najviše napredovali i duhovno narasli.

Saturn je planet ambicije, karijere i postignuća u životu, a njegov je moto red, rad, ozbiljnost, disciplina i upornost, ali i tradicionalnost, uljudnost, pristojnost, točnost, odgovornost. Njegovo je djelovanje sporo, ali trajno. I ako živimo ovaj život vrijedno, pošteno i moralno, na kraju će nas Saturn itekako nagraditi (duhovno i materijalno).

Njegov ciklus povratka na natalno mjesto traje oko 29,5 godina, a za svojeg života, ako smo sretni, doživimo tri tzv. Saturnova povratka. Saturn je još poznat i kao Bog vremena te se povezuje sa starom životnom dobi. O načinu našeg života ovisi kakva će nam biti starost. Kada ne bi bilo Saturna živjeli bismo bez ograničenja i discipline u životu, jer kako Jupiter sve širi, tako Saturn postavlja granice kada je vrijeme da zastanemo, zaustavimo se, prisiljavajući nas tako da odrastemo i naučimo preuzeti odgovornost za naše živote. Hoćemo li to učiniti, ili za sve u našim životima okrivljavati ljude i situacije oko nas, samo je naš izbor. Previše lakoće u horoskopu čini nas lijenima i nemamo poticaja za naš razvoj i zato je Saturn itekako koristan u našim životima.

I još nešto važno, položaj i Jupitera i Saturna u tranzitima kroz kuće našeg horoskopa pokazuje nam životne faze u kojima se nalazimo. No svakih 20 godina oni se sretnu u jednoj točci horoskopa (susresti će se ove godine u prosincu na samom kraju znaka jarca) i taj susret utječe na cijelo čovječanstvo.

Tumačenje položaja Saturna u znaku i kući treba uvijek povezivati i sa:

1. svim aspektima Saturna

2. kućom koje počinju u jarcu (i vodenjaku)

3. kućom, znakom i aspektima planeta koji upravlja znakom u kojem se Saturn natalno nalazi

4. kućom, znakom i aspektima planeta koji prirodno upravlja kućom u kojoj se Saturn nalazi

URAN

Kuća koja mu pripada: 11.

Domicil: vodenjak

Egzaltacija: škorpion

Boja: nebeski plava, električno plava

Dan u tjednu: -

Ciklus: 84 godine (oko 7 godina u svakom znaku)

Izražavanje: Ne prihvaćam uobičajeno, kontrolu, kalupe

Značenje (ključne riječi): buđenje, nezavisnost, promjene, pobuna, reformacija, sloboda, bratstvo, znanost, nauka, originalnost, novo, moderno, alternativa, astrologija, grom, munja, struja, nemir, prijateljstvo

Dio tijela kojim upravlja: listovi nogu, gležnjevi, živčani sustav, cirkulatori sustav

Arhetip: Bog neba, Reformator, Revolucionar, Pobunjenik, Znanstvenik, Genij, Izumitelj, Humanitarac

Pozitivno izražavanje: nezavisnost, individualnost, jedinstvenost, inventivnost, intuitivnost, humanost, altruizam, nekonvencionalnost, originalnost

Negativno izražavanje: fanatičnost, eksplozivnost, prevelika ekscentričnost, nedodirljivost, diktatorsko ponašanje, perverzija, hladnoća

Uran je prvi u nizu od tri vanjska, tzv. transcendentna, golim okom nevidljivih planeta, koji se tumače samo u tradicionalnoj zapadnoj astrologiji. Simbol koji ga prikazuje objedinjuje na istoj razini križ materije i dva polukruga duše, koji su vezani za materiju s obje strane, spajajući tako duševno s materijalnim, iznad kruga duha, obećavajući uzdignuće duha (duhovno buđenje i rast svijesti) svakog pojedinca, a time i cijele ljudske svijesti na višu razinu.

Uran je simbol kolektivnog uma, pa ga stoga neki još zovu i višom oktavom Merkura. Upravlja živčanim sustavom, no za razliku od Merkura, koji prikuplja, obrađuje i distribuira informacije, ljudi jakog Urana imaju bljeskovite uvide, čija su posljedica veliki izumi kao što su struja, telefoni, televizija, sateliti, računala (i sam njegov simbol nalikuje na veliku antenu).

Uran je otkriven 1871. godine, u vrijeme Industrijske i tehnološke revolucije. Vrijeme njegovog otkrića obojano je i buđenjem slobode govora i ljudskih prava, velikim ustancima i pobunama, tako da ljudi s jakim Uranom ne trpe nikakve kalupe, ograničavanja i predvodnici su pobuna, znanstvenici, ili borci za jednakost prava svih ljudi, bez obzira na boju kože, vjerska ili seksualna opredjeljenja. Po tome je Uran potpuna suprotnost tradicionalnom Saturnu, koji igra po pravilima. I dok Saturn ograničava i stvara granice, Uran ih ruši, krši i mijenja pravila i buni se protiv svih ograničenja. Ljudi s jakim Uranom izrazito su mentalni, jako inteligentni, intuitivni, neobični, drukčiji, ekscentrični, svoji. Karakterizira ih velika potreba za slobodom, neograničavanjem i nezavisnošću. Uran se opisuje kao struja, udar groma, munja, elektricitet, adrenalin, pa pojačava unutarnji nemir. Uranovci teško dugo mogu biti na jednom mjestu, hiperaktivni su i stalno u pokretu, od malih nogu na neki način buntovnici, jer cijene prije svega neovisnost i slobodu i ne podnose kruta pravila i da ih se ograničava i stavlja u kalupe. Iako direktni i buntovni, istovremeno su altruisti i dobri prijatelji. Imaju visoke ideale, velike snove, genijalan um i velike vizije. Loše aspektirani Uran s jedne strane može donijeti šutljivost i duboko povlačenje u sebe (ljude koje nazivaju čudacima) ili s druge pojačava unutarnji nemir, eksplozivnost, fatalizam, nasilje, do to mjere da njegovi ljudi odu u kriminalno ponašanje.

Potrebne su mu pune 84 godine da napravi cijeli krug zodijakom, a ovisno o retrogradnosti u svakom je znaku prosječno 7 godina. Prvi Saturnov povratak, kada imamo 28 - 31 godinu, predstavlja prvu ključnu godinu u našem životu, a kada se Uran nalazi na polovici svog ciklusa, u tzv. aspektu opozicije prema natalnom Uranu (onom položaju gdje se nalazio u trenutku našeg rođenja) označava drugu ključnu točku našeg postojanja. Tada imamo 38 - 42 godine i to je vrijeme suočavanja s drugim ljudima, shvaćanje onoga što više ne želimo ili ne možemo trpjeti, vrijeme velikih rezova i naglih promjena (koje neki nazivaju krizom srednjih godina). No tada smo već dovoljno odrasli da shvatimo što više ne želimo u našim životima.

Tumačenje položaja Urana u znaku i kući treba uvijek povezivati i sa:

1. svim aspektima Urana

2. kućom koja počinje u vodenjaku

3. kućom, znakom i aspektima planeta koji upravlja znakom u kojem se Uran nalazi u horoskopu

4. kućom, znakom i aspektima planeta koji prirodno upravlja kućom u kojoj se Uran nalazi

NEPTUN

Kuća koja mu pripada: 12.

Domicil: ribe

Egzaltacija: vodenjak

Boja: plava, boja morskih dubina

Dan u tjednu: -

Ciklus: 165 godina (oko 14 godina u svakom znaku)

Izražavanje: Ja sanjam, idealiziram, čeznem, tražim

Značenje (ključne riječi): božansko u čovjeku, stapanje, intuicija, duhovnost, imaginacija, iluzije, snovi, mašta, ples, glazba, fotografija, film, slikarstvo, (samo)zavaravanje, razočaranja, duševna bol, nesvjesno, psihoanaliza, kolektivna sjećanja, ovisnost, psiha, žrtva, žrtvovanje, suosjećanje, konfuzija, magla, koprena, veo, magija, žudnje, tajne

Dio tijela kojim upravlja: stopala, nožni prsti, tjelesne tekućine i bijela krvna zrnca

Arhetip: Posejdon, Bog oceana i dubina, Mistik, Žrtva, Patnik, Boem, Umjetnik, Muzičar, Ovisnik

Pozitivno izražavanje: posvećenost, duhovnost, maštovitost, intuitivnost, vidovitost, kreativnost, senzibilnost, empatičnost

Negativno izražavanje: žrtva života, sklonost ovisnostima, kaotičnost, nemoralnost, bespomoćnost, patnja, boležljivost

Simbol Neptuna, drugog transcendentnog planeta, koji je vidljiv samo dobrim teleskopom, su tri strijele koje proizlaze iz polukruga duše, iznad križa materije.

Odapete iz naših dubina prema duhovnim visinama, simboliziraju potragu naše duše za nečim većim od nas samih što intuitivno osjećamo da postoji i čežnju za potpunim sjedinjenjem s božanskom ljubavlju.

Neptun se još naziva višom oktavom Venere. Dok ona opisuje ljepotu, ljubav i užitak na fizičkoj razini, Neptun želi spoznati onu uzvišenu, čistu ljepotu i ljubav na duhovnoj, božanskoj razini, stoga se često povezuje i s anđeoskom energijom i platonskom ljubavi.

Često, ne pronalazeći odmah pravi put ostvarenju svojih iluzija i snova, ljudi jakog Neptuna, osjećaju duboku bol i patnju, pa se tada još dublje povlače u svoj svijet mašte, umjetnost, glazbu, film,… a nerijetko i opijatima pokušavaju umanjiti svoju unutarnju bol zbog svijeta koji ih ne razumije. Nije slučajnost što je ovaj planet otkriven tek 1846. godine, u vrijeme značajnih otkrića na području farmakologije (1846. počinje se koristiti eter, a nešto kasnije i kloroform), u vrijeme značajnijeg razvoja filma i fotografije te u vrijeme otvaranja noćnih barova. Mnogi veliki slikari, glazbenici, plesači, umjetnici imaju jakog Neptuna u svojem horoskopu, a povezuje se i sa zanimanjima pomoraca, bolničara, psihoanalitičara, farmakologa.

Neptun nam na mnoge načine opisuje naše bjegove od stvarnosti. Saturn je restriktivan, Uran teži odvajanju i slobodi, a Neptun teži rastapanju u oceanu bezuvjetne ljubavi. Djelovanje mu je prikriveno i sporo (njegov ciklus zodijakom je 165 godina), a tamo gdje se nalazi u horoskopu na tom području života se samozavaravamo, ali i težimo idealnom i duhovnom. Nakon puno boli, bjegova i dubokih zaranjanja u svoje dubine, samo oni koji uporno rade na sebi, biti će nagrađeni pronalaskom duhovnosti u svojem životu i stapanju s iskrom božanskog koja je oduvijek nečujno tinjala u njima.

Tumačenje položaja Neptuna u znaku i kući treba uvijek povezivati i sa:

1. svim aspektima Neptuna

2. kućom koja počinje u ribama

3. kućom, znakom i aspektima planeta koji upravlja znakom u kojem se Neptun natalno nalazi

4. kućom, znakom i aspektima planeta koji prirodno upravlja kućom u kojoj se Neptun natalno nalazi

PLUTON

Kuća koja mu pripada: 8.

Domicil: škorpion

Egzaltacija: -

Boja: tamno crvena, crna

Dan u tjednu: -

Ciklus: 248 godina (oko 21 godinu u svakom znaku)

Izražavanje: Ja (se) transformiram

Značenje (ključne riječi): transformacija, regeneracija, eliminacija, moć, erupcija, atomska energija, poriv za uništenjem, okultno, magija, početak i kraj, rođenje i smrt, ptica Phoenix, seks, strast, psiha, mase, sve skriveno, fobije, opsesije, ekstremi

Dio tijela kojim upravlja: genitalije, sustav za reprodukciju, debelo crijevo, izrasline

Arhetip: Had, Bog podzemlja, Phoenix, Alkemičar, Šaman, Vještica, Mag Terminator, Psihoanalitičar, Detektiv, Diktator

Pozitivno izražavanje: posvećenost, velika snaga, borbenost, pronicljivost, oštroumnost, intuitivnost, odlučnost, temeljitost

Negativno izražavanje: opsesivnost, posesivnost, ljubomora, agresivnost, zloba, fanatizam, anarhija, zlouporaba sile, destrukcija, zvjerstvo, brutalnost, impotencija

Simbol Plutona objedinjuje križ materije, polukrug duše i beskonačnost duha. Govori o tome da se beskrajan duh uranjajući kroz našu dušu inkarnira u materijalnom svijetu, kako bi spoznao dualnost ovog svijeta te potom umire rađajući se ponovno u novom beskonačnom ciklusu rasta naših duša. Zovu ga višom oktavom Marsa, jer je njegova razorna snaga mnogostruko jača od Marsovske energije.

Iako ga mnogi nazivaju jednim od najvećih zlotvora, kroz bolne procese umiranja naših nesvjesnih obrazaca ponašanja, prastarih uvjerenja, programa i navika, on nam (naravno, ako se ne opiremo promjeni) obećava veliku transformaciju našeg bića, na onom području života gdje se natalno nalazi te kroz tranzite drugim kućama.

Pluton je najudaljeniji i zadnje otkriveni planet našeg sunčevog sustava (što ne znači da je i stvarno posljednji), a njegov ciklus iznosi 248 godina. Zbog njegove veličine i putanje mnogi znanstvenici su se protivili tome da ga se naziva planetom, ali njegova ogromna snaga astrolozima pokazuje njegovu moć te utjecaj kako na mase, tako i na psihu pojedinca. Otkriven je 1930. godine, a vrijeme njegovog otkrića (već smo shvatili da ništa nije slučajno) poklapa se s razdobljem razvoja nuklearne energije, stvaranjem atomske bombe i pojave nacizma. Razdoblje njegovog otkrića poklapa se i s razdobljem velikih otkrića u psihoterapiji i kasnije hipnozi, metodama uz pomoć kojih se iz tame naše podsvijesti izvlači sve skriveno i duboko zakopano u nama. Stoga se uz njega vežu zanimanja detektiva i psihoanalitičara, ali i izvrsnih fotografa. Predstavlja poriv za uništavanjem i vlada svime što je skriveno, potisnuto, masama, fobijama, zločinima, psihopatima. Ako je Saturn karma, Pluton je sudbina i nema se smisla boriti s dešavanjima koja on predstavlja. Kuća u kojoj se nalazi u horoskopu predstavlja ono područje našeg života na kojem smo se prisiljeni suočiti sa svim svojim problemima. Traži da zaronimo duboko u sebe i suočimo se sa svojom boli, patnjom, ali i onim ne tako lijepim aspektima svog bića, koje svjesno, ili nesvjesno, nastojimo sakriti od drugih, ali i od samih sebe. Nije uvijek ugodno suočiti se s vlastitim potisnutim emocijama i demonima, sjenom, ali Pluton traži upravo to, da duboko zaronimo u najbolnije rane, osvijetlimo ih iznutra i priznamo da su tu. Da ih osvijestimo, osjetimo i konačno otpustimo. S Plutonom nema nagodbe. Ako se ne želimo sami pozabaviti s time, on će nas izvana probuditi događajima, koji će odjeknuti u našem srcu poput eksplozije atomske bombe. On zapravo traži da umre sve ono staro, potrošeno, sve što nam više ne služi, da bismo se kao ptica Phoenix, na zgarištu starog, rodili ljepši nego ikad. I daje nam ogromnu snagu osobne transformacije i regeneracije.

Tumačenje položaja Plutona u znaku i kući treba uvijek povezivati i sa:

1. svim aspektima Plutona

2. kućom koja počinje u škorpionu

3. kućom, znakom i aspektima planeta koji upravlja znakom u kojem se Pluton natalno nalazi

4. kućom, znakom i aspektima planeta koji prirodno upravlja kućom u kojoj se Pluton natalno nalazi