Mala škola astrologije

Mala škola astrologije

UVOD U NATALNU ASTROLOGIJU (3. lekcija)

Natalna astrologija se bavi proučavanjem natalne karte (horoskopa) neke osobe odnosno njenog karaktera, osobnosti i potencijala koje je donijela sa sobom, rođenjem na Zemlji. Mi smo prije rođenja u ovom tijelu dobro isplanirali (sa svojim vodičima, duhovnim učiteljima i karmičkim vijećem) gdje i kod koga ćemo se roditi, izabrali naše roditelje, ali i našu kartu, svojevrsni putokaz. Znali smo koja učenja i lekcije su nam potrebni da bismo rasli u svijesti, pa smo tako i izabrali određene aspekte i izazove koji će nas formirati takvom osobom kakva ćemo biti tj. kakva namjeravamo postati.

Horoskop ili natalna karta je zamrznuta slika neba u trenutku našeg rođenja, u trenutku našeg prvog udisaja na ovoj predivnoj planeti. Položaj Sunca, Mjeseca, ali i ostalih planeta u tom trenutku, u određenim znakovima i kućama horoskopa i njihov međusobni položaj i utjecaji (tzv. aspekti), opisuje kakva osoba ćemo biti. Svaka od tzv. kuće natalne karte opisuje jedno područje našeg života, a svaka od planeta „upravlja“ jednim dijelom naše osobnosti, na način određenog znaku u kojem nalazi. Mi smo vrlo kompleksne osobe i zato dvije osobe rođene sa Suncem u istom znaku (naš horoskopski znak) mogu biti vrlo različite, iako imaju na prvi pogled slične načine ponašanja.

Riječ horoskop dolazi od grčke riječi horoskopos, što znači onaj koji pokazuje sate. Planeti pamte vrijeme kada su nas prvi puta susreli (vidite poglavlje o povijesti i objašnjenja dr. Percy Seymoura). Trenutak našeg prvog udisaja na Zemlji obilježava sve naše daljnje početke u životu. Sve na Zemlji se ciklički ponavlja, pa tako i slijed događaja u našem životu. Horoskop je kompas, alat koji nam pomaže da se ne izgubimo na našem putu. Pokazuje nam otkuda smo došli (našu karmu, prošle živote) i kamo bi trebali stići (svojevrsni putokaz, mapa, karta, plan puta). No rođenjem na Zemlji dobili smo i slobodnu volju i isključivo mi sami biramo da li ćemo ići glavnom cestom, zaobilaznicama ili ćemo birati stranputice. Većina nas (nažalost) razvije tek mali dio toga što smo željeli, kao Duša, naučiti u ovom životu, ali uvijek imamo dva izbora, a sami biramo kojim ćemo putem krenuti. Ono što je važno je to da uvijek imamo priliku rasti i mijenjati se!

Astrolog nije vidovnjak ili mag (osim iznimaka). Njegova uloga je da nam pomogne da bolje razumijemo osobne energetske obrasce (koji su uvjetovani položajem nebeskih tijela pa su prema tome jedinstveni za svaku osobu) po kojima doživljavamo svijet i reagiramo na utjecanje izvana, zbog čega se astrologija sve više koristi i u psihoterapiji.

Astrologija je jezik simbola koji je potrebno naučiti. Isto tako je neophodno povjerenje stranke i međusobna iskrena komunikacija, jer ne znači svakome isti 'simbol' isto. Kod nekoga će položaj npr. Marsa (ovisno u kojem se znaku i kući horoskopa nalazi te kakve aspekte ima s ostalim planetima) govoriti o njegovoj borbenosti, a kod nekog drugog o ranjenosti u djetinjstvu, impulzivnosti ili autodestrukciji... Kod analize natalne karte ne radi se o pukom gledanju budućnosti, nego o upoznavanju osobnosti (i svrhe u ovom životu) i ona je izvrstan alat da puno bolje upoznamo sami sebe i svoje najdraže. Svi smo mi jedinstvene individue i zato nemojte čitati članke u novinama, jer oni su previše poopćeni, generalizirani i zaista je to gubitak vremena. Radije, pomoću astrologije, malo bolje upoznajte Sebe.

Natalna astrologija opisuje energetske utjecaje nebeskih tijela na čovjekovu osobnost u materijalnom svijetu. Astrološki jezik koristi određene simbole (grafičke znakove) koji će nam kasnije pomoći u razumijevanju svakog pojedinog planeta pa ih je potrebno naučiti:

krug je simbol duha (božanske, prvobitne snage u nama; simbol beskraja,   nečeg što nikad ne završava)

točka unutar kruga simbol je početka, nicanja života (označava i naš ego)

polukrug je simbol koji označava Dušu

križ je simbol materijalnog svijeta

 

Astrološka karta (naš horoskop) izrađuje se prema datumu, točno određenom vremenu (točan sat rođenja) i zemljopisnom položaju (mjestu rođenja), a tumačenje se bazira na sintezi četiri osnovna elementa:

a) položaja planeta

u analizi natalne karte gledamo položaj deset planeta, deset nebeskih tijela:

    • dva tzv. Svjetla (Sunce i Mjesec)

    • osam planeta (Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton)

b) znakova zodijaka

u analizi natalne karte gledamo raspored planeta ( i ostalih važnih točaka horoskopa) kroz dvanaest znakova: Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Djevica, Vaga, Škorpion, Strijelac, Jarac, Vodenjak, Ribe (uvijek tim redoslijedom, a crtaju se u karti obrnuto od smjera kretanja kazaljki na satu)

c) astroloških kuća

• natalna karta podijeljena je na 12 astroloških kuća (polja) koje predstavljaju različita područja života opisana u tablici:

d) aspekata

• aspekati  govore o međuodnosu dva (ili više planeta)

• to su su zapravo kutne udaljenosti između planeta (mjerene u stupnjevima)

• oni mogu biti harmonični (i opisuju lagan protok energije) ili tenzični (opisuju napet protok energije, borbu između planeta odnosno unutar nas ) 

• u tablici ispod spomenuti ćemo samo glave aspekte (to će za početak biti dovoljno)

Planeti dakle pokazuju vrstu energije, što se dešava u nama (npr. Mjesec naše emocije i podsvjesne načine reagiranja, Venera kako volimo i u čemu uživamo, Jupiter naš smisao života,...).

Znakovi u kojima se planeti nalaze objašnjavaju na koji način se to dešava (npr. u biku kroz potrebu stvaranja materijalne stabilnosti i financijske sigurnosti u životu).

Kuće pokazuju na kojem području života (da li kroz posao ili npr. u braku), a aspekti objašnjavaju kako se to dešava, kakav je protok energije, da li nam to ide s lakoćom ili se moramo (iz)boriti za to

Slika iznad nam pokazuje kako pročitati tri glava, osnovna obilježja horoskopa neke osobe, počevši od Ascendenta (AC), koji se određuje trenutkom prvog udisaja bebe na ovoj planeti te položaja Sunca i Mjeseca u znaku i kući. Ascendent (1.) (AC, tzv. podznak) ove bebe u trenutku rođenja je 03°08' znaka djevice (AC je ujedno i vrh, početak prve kuće). Rođena je sa Suncem (3.) na 14°28' znaka bika (ono što mi zovemo našim horoskopskim znakom zapravo govori o položaju Sunca u tom znaku u trenutku rođenja) u devetoj kući te s Mjesecom (2.) na 02°48' znaka vage u drugoj kući (polju) horoskopa. Sunce je u aspektu konjunkcije s Merkurom, a Mjesec u aspektu trigona sa Saturnom i Jupiterom.