Mala škola astrologije

Mala škola astrologije

UVOD U ZAPADNU ASTROLOGIJU (2. lekcija)

Astrologija je jezik zvijezda, znanje o zvijezdama. Dolazi od riječi astro što znači zvijezda i logos (logija) što znači mudrost, jezik, znanje. Ona izučava kretanja nebeskih tijela u svemiru i njihovo djelovanje na živu i neživu prirodu na Zemlji, kao i reakcije prirode na te utjecaje. Ona nas uči da u Univerzumu postoje sklad, pravila i cikličnost te da je sve na Zemlji, a tako i Čovjek, dio veće Cjeline.

Ona je jedna od najstarijih nauka kojom su se ljudi bavili još u davno vrijeme, u samom početku civilizacija. Gledajući u nebo pokušavali su pronaći odgovore na razna pitanja i pronaći uzroke dešavanja raznih situacija u prirodi oko njih i u njihovim životima.

Astrologija je jezik simbola. Ona nije metoda predviđanja budućnosti (gatanje) već metoda koja nam pomaže da shvatimo cikluse promjene godišnjih doba, utjecaj prirodnih elemenata na sve oko nas i na nas same. Astrologija je izvrsni alat koji nam pomaže da naučimo više o Sebi, spoznamo (prisjetimo se) tko mi jesmo, da bolje upoznamo svijet oko nas, sebe same i nama drage osobe, kako bismo ih bolje razumjeli i bili uspješniji u našim odnosima.

Kroz detaljnije učenje astrologije susretati ćete dva termina, sideralna i tropska astrologija.

Zemlja obiđe Sunce za 365 dana, 5 sati i 48 minuta te 46 sekundi. To je tzv. tropska godina. Ako na kraju tropske godine pogledamo položaj Zemlje spram zvijezdama nekretnicama (promatra se zvijezda nekretnica Spica) Zemlja se nalazi 50,26 sekundi nebeske longitude zapadno od prvobitnog položaja. Da bi se vratila na isti položaj prema zvijezdama nekretnicama potrebno je 365 dana, 6 sati, 9 minuta te 9,5 sekundi. To se naziva sideralnom godinom. Ona je 20 minuta duža od tropske godine i vremenska razlika odgovara 50,26 sekundi nebeske longitude. Stoga će se proljetni ekvinocij (mjesto gdje ekliptika presijeca nebeski ekvator) svake godine kretati prema Zodijaku 50,26 sekundi unatrag. To stalno zaostajanje proljetnog ekvinocija naziva se precesijom ekvinocija. Da bi precesija napravila jedan krug treba joj otprilike 26000 godina. (Preuzeto iz knjige Ninoslav Šafarić, Lidija Zafirović: ASTROLOGIJA preispitivanje astroloških sustava, Liberta, ITG, Zagreb, 2005.).

A.) Sideralna astrologija promatra kretanje planeta po konstelacijama. Konstelacije ili zviježđa su skupine zvijezda koje su, gledano sa Zemlje, prividno povezane u posebne zvjezdane skupove (npr. Orion, Mali medvjed, Veliki medvjed,…). U Indiji i budističkim zemljama dalekog istoka, astrolozi rade sideralnu astrologiji (npr. Jyotish, kineski horoskop,…).

B.) Tropska (zapadna) astrologija se temelji na prividnoj putanji Sunca oko Zemlje. Još su stari Grci odredili proljetni i jesenski ekvinocij (ravnodnevnicu) i tzv. solarni kalendar.

 

 

Proljetna ravnodnevnica je 21.03. kada počinje proljeće tj. astrološka nova godina, sa Suncem na 0 st. znaka Ovna.

Jesen počinje 23.09. sa Suncem na 0 st. znaka Vage, na dan jesenje ravnodnevnice.

Najduži dan u godini je početak ljeta, tzv. ljetni solsticij, kada Sunce ulazi u znak Raka 21.06.

Najkraći dan u godini je početak zime, 21.12., kada Sunce ulazi u znak Jarca, tzv. zimski solsticij.

Dakle, godina je podijeljena na 12 dijelova, na 12 znakova, na tzv. zodijak (zamišljeni pojas na nebeskom svodu, koji se naziva ponekad i životinjski pojas, jer je većina znakova opisana likovima životinja). Zodijak je zapravo pojas ekliptike kojim se kreću sva nebeska tijela. Proteže se od 8 st. 30 min.  sjeverne do 8 st. 30 min. južne širine, širok je 17 st. i opsega 360 st. Podijeljen je na dvanaest znakova, od po 30 st. stupnjeva svaki. 

Ono što mi nazivamo početkom nekog horoskopskog znaka zapravo je ulazak (ingres) Sunca u prvi stupanj tog znaka (npr. kada Sunce dođe na prvi stupanj znaka Ovna kažemo da je to razdoblje vladavine ovna). Kako svaki znak pokriva 30 st., a Sunce dnevno prođe nešto manje od 1 st., vrijeme prolaska Sunca kroz dvanaest znakova zodijaka se ne podudara točno s dvanaest mjeseci u godini, tj. 365 dana (zbog precesije). Iz tog razloga Sunce ne ulazi svake godine u isti znak u isto vrijeme, čak niti u iste dane (zato ponekad proljeće počinje 21.03., a ponekad 20.03.). Za točno određivanje ulaska Sunca (i ostalih planeta) u neki znak trebate se poslužiti nekim astrološkim programom (npr. besplatni astrološki program na internetu je AstroDienst; www.astro.com) ili efemeridama.

Efemeride su tablice koje pokazuju dnevno kretanje planeta i točan datum i vrijeme ingresa (ulaska planeta u neki znak). One će vam u vašem daljnjem radu biti neophodne u radu s tranzitima i progresijama (metode prognoziranja događaja, o kojima ćemo učiti u naprednijim modulima). Najbolje je kupiti knjige efemerida „The American Ephemeris for the 21st Century: 2000 to 2050 at Noon“ te „The American Ephemeris for the 20st Century: 1900 to 2000 at Noon“ . No ako vam je to previše, za početak mogu poslužiti i efemeride programa AstroDienst: (https://www.astro.com/swisseph/swepha_e.htm).

 

Prema područjima izučavanja astrologiju dijelimo na ezoteričnu i egzoteričnu.

A.) Ezoterična astrologija dolazi od riječi ezoterija. Taj pojam označava skup učenja i znanja koja se bave proučavanjem zakonitosti vidljivih i nevidljivih svjetova. Cilj tih učenja je da se čovjeka dovede do unutarnje istinske duhovne i metafizičke spoznaje, ne znanstvenim istraživanjem već unutarnjim prosvjetljenjem.

Ezoterična astrologija je grana astrologije koja je nastala iz tzv. Intuitivne astrologije, koju je zasnovala Jelena Petrovna Blavatsky (njemačko-ruska ezoteričarka, mističarka i spisateljica, osnivačica teozofskog pokreta i Teozofskog društva), razvila ju je teozofkinja Alice Bailey (knjiga Esoteric Astrology), a kasnije ju je modernizirao i pojednostavio astrolog Alana Oken (u knjizi Soul Centered Astrology). Veliki utjecaj na razvoj ezoterične astrologije imao je i Rudolf Steiner i njegovi sljedbenici.

Ona dakle izučava najviše našu Dušu odnosno našu svrhu u ovoj inkarnaciji na Zemlji. Sunce predstavlja našu sadašnjost, Mjesec prošlost, a Ascendent (podznak) budućnost, odnosno put naše Duše (da svojim unutarnjim spoznajama što više narastemo u svijesti).

B.) Egzoterična astrologija se više bavi svjetovnim, vanjskim karakterom astroloških istraživanja te ju prema područjima proučavanja utjecaja nebeskih tijela dijelimo na:

1. Astrometeorologiju: proučava djelovanje nebeskih tijela na vrijeme i atmosferu

2. Mundanu astrologiju: proučava djelovanje nebeskih tijela na zemlje i narode (ekonomska i politička zbivanja u njima)

3. Horarnu astrologiju: proučava neki konkretni događaj na osnovi vremena i mjesta postavljanja pitanja u vezi s njim

4. Sinastriju ili usporednu astrologiju: proučava emotivne, ljubavne, poslovne i sl. odnose između dvoje (ili više ljudi), kao i njihove međusobne utjecaje

5. Natalnu astrologiju:

• proučava djelovanje nebeskih tijela na pojedinca kroz njegov natalni horoskop (osobnu kartu rođenja)

•  sve (bića, stvari, pojave) ima svoj trenutak rođenja na određenom mjestu na Zemlji, a on je temelj natalne astrologije

Sve više se u tumačenju natalne karte u obzir uzima i intuitivna odnosno ezoterična astrologija i predmet našeg daljnjeg učenja biti će natalna astrologija.

------------------------------------------------------------------------------

Važno upamtiti:

Astrologija je jezik zvijezda. Ona izučava interakciju između nebeskih tijela i života na Zemlji. Astrologija nije metoda predviđanje budućnosti već alat kojim upoznajemo sebe i druge.

Tropska astrologija (zapadna) se temelji na prividnoj putanji Sunca oko Zemlje. Učimo zapadnu tropsku astrologiju.

• proljeće počinje 21.03. (+/- 1 dan) sa Suncem na 0 st. ovna (proljetni ekvinocij, dan i noć jednako dugi)

• ljeto počinje 21.06. (+/- 1 dan) sa Suncem na 0 st. raka (ljetni solsticij; najduži dan u godini)

• jesen počinje 23.09. (+/- 1 dan) sa Suncem na 0 st. vage (jesenski ekvinocij, dan i noć jednako dugi)

• zima počinje 21.12. (+/- 1 dan) sa Suncem na 0 st. jarca (zimski solsticij; najduža noć u godini)

Ekliptika je nebeski put koji slijede sve planete.

Zodijak je pojas ekliptike opsega 360 st. podijeljen na 12 znakova (ovan, bik, blizanci, rak, lav, djevica, vaga, škorpion, strijelac, jarac, vodenjak, ribe), od po 30 st. stupnjeva svaki.

Efemeride su tablice koje pokazuju dnevno kretanje planeta i točan datum i vrijeme ulaska planeta u neki znak.

Ingres je točan datum i vrijeme ulaska planeta u neki znak.

Ezoterična astrologija se bavi izučavanjem naše Duše odnosno naše svrhe u ovoj inkarnaciji na Zemlji i pomaže nam da unutarnjim spoznajama što više rastemo u Svijesti.

Egzoterična astrologija se više bavi svjetovnim, vanjskim karakterom astroloških istraživanja (astrometeorologija, mundana astrologija, horarna astrologija, sinastrija ili usporedna astrologija, natalna astrologija).